Robbanás volt Berlin felett

Asteroid explosion, conceptual image
Fotó: Science Photo Library via AFP
Vágólapra másolva!
Január 21-én, a hajnali órákban egy 1 méter átmérőjű meteorit robbant fel Berlin közelében. Most sikerült megtalálni és azonosítani a darabjait.
Vágólapra másolva!

A meteoritdarabkákat a berlini Nemzeti Természettudományi Múzeum és a Német Űrkutatási Központ, valamint a Berlini Szabadegyetem munkatársai találták meg Berlintől 50 kilométerre. Mint kiderült, a légkörbe lépő, majd ott szétrobbanó kisbolygó egy igen ritka aszteroidacsoportba, az aubritok közé tartozott.

Az aubrit elnevezés a franciaországi Aubrés faluról származik, ahol 1836. szeptember 14-én egy hasonló meteorit hullott le.

A töredékek megtalálása nem volt egyszerű feladat, mivel az aubritok különös megjelenésűek; távolról ugyanolyan kőzeteknek tűnnek, mint bármelyik másik, de közelről egészen másként néznek ki.

meteorit
Aubrit meteorit
Fotó: SETI

Míg más típusú meteoritok vékony, fekete üvegkéreggel rendelkeznek, amelyet a légkörön való áthaladás során keletkező rendkívüli hő okoz, addig az aubritoknak többnyire áttetsző üvegkérgük van.

Az aubritok nem úgy néznek ki, ahogy az emberek általában elképzelik a meteoritokat. Az aubritok inkább szürke gránitra hasonlítanak, és főként az ensztatit és a forszterit magnézium-szilikátokból épülnek fel

 – írta a SETI a kiadott közleményben.

A 2024 BX1 katalógusjelű aszteroidát elsőként egy magyar csillagász, Sárneczky Krisztián fedezte fel, néhány órával a becsapódás előtt. A kisbolygó az ún. Apollo-típusú aszteroidák közé tartozik.