Ősi, 15 ezer éves vírusokat találtak az olvadó tibeti gleccserekben

permafroszt
A permafrosztba fagyva találták
Vágólapra másolva!
Ősi lények bújnak elő az olvadó permafroszt „hűtőkamrájából", szinte mintha egy horrorfilmből léptek volna elő: a hihetetlen módon konzerválódott kihalt megafaunától kezdve a gyapjas orrszarvúhoz hasonló, 40 ezer éves óriásfarkas maradványain át a 750 ezer évnél idősebb baktériumokig. És ezek közül nem mindegyik halott.
Vágólapra másolva!

Több tucatnyi egyedi vírust azonosítottak

Az évszázados moha képes volt újra életre kelni a laboratórium melegében. Ahogyan – hihetetlen módon – az apró, 42 ezer éves orsóférgek is.

A Föld régmúltjából származó organizmusok lenyűgöző bepillantást adnak az ősi ökoszisztémák történetébe,

beleértve a környezet részleteit is, amelyben léteztek. Az olvadás azonban bizonyos aggodalmakat is kelt az ősi vírusok visszatérésével kapcsolatban.

Részlet a tibeti fennsíkról, amelyen a híres Selyemút is áthaladt Forrás: Pinterest

– magyarázta Zhi-Ping Zhong, az Ohio Állami Egyetem mikrobiológusa a ScienceAlert online tudományos portálnak. – A metagenomikai technikáknak és a jégmagminták sterilizálására szolgáló új módszereknek köszönhetően jobban megérthetjük, hogy pontosan mi rejlik a hidegben.

A Microbiome tudományos folyóiratban publikált tanulmányban a csapat a Tibeti-fennsík Guliya jégsapkájából származó, több tucatnyi

egyedi, 15 ezer éves vírusból álló állományt tudott azonosítani, és betekintést nyertek azok funkciójába.

Zhong szerint ezek a gleccserek fokozatosan alakultak ki, és a porral és gázokkal együtt számos vírus is lerakódott a jégben.

Túlélnek a szélsőséges körülmények között

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a mikrobiális közösségek korrelálnak a légkör por- és ionkoncentrációjának változásaival, és

jelezhetik az akkori éghajlati és környezeti viszonyokat is.

Ezekben az ősi időkből származó (6,7 kilométerrel a tengerszint felett), Kínában található feljegyzésekben a kutatók felfedezték, hogy az általuk azonosított 33 vírusból 28-at még soha nem láttak.

Ősi lényeket rejthet az olvadó permafroszt Forrás: Wikimedia Commons

– mondta Matthew Sullivan, az Ohiói Állami Egyetem mikrobiológusa – Olyan gének jelzéseivel rendelkeznek, amelyek segítenek nekik a sejtek megfertőzésében hideg környezetben; egyszerűen szürreális, ahogy egy vírus képes túlélni a szélsőséges körülmények között.

A csapat összehasonlította a genetikai szekvenciáikat az ismert vírusok adatbázisával és megállapították, hogy

a két jégmagmintában a legnagyobb mennyiségben előforduló vírusok olyan bakteriofágok voltak, amelyek Methylobacteriumokat (a jégen belüli metánkörforgás szempontjából fontos baktériumokat) fertőztek meg.

Bár az ősi vírusok kísértete különösen aggasztónak tűnik, a szakemberek szerint a legnagyobb veszélyt az jelenti, amit az olvadó jég felszabadít: a megkötött metán és szén hatalmas tartalékait. Az is nyilvánvaló, hogy a jég betekintést nyújthat a múltbeli környezeti változásokba és a vírusok evolúciójába is.