Órákon belül becsapódik a Föld felé zuhanó műhold

műhold
Fotó: ESA
Vágólapra másolva!
Órákon belül belép a légkörbe és darabjaira hullik az Európai Űrügynökség (ESA) földmegfigyelő műholdja, az ERS-2. Fotók is készültek a halálra ítélt űreszközről.
Vágólapra másolva!

A műhold február 21-én, magyar idő szerint 16 óra 49 perckor fog belépni a légkörbe, ahol várhatóan elég. A zuhanó űreszközről a használaton kívüli műholdak megfigyelésére szakosodott ausztrál HEO Robotics vállalat készített felvételeket.

ERS-2
Felvételek a Föld felé zuhanó műholdról
Fotó: HEO Robotics

Az ERS-2-t, vagyis az Európai Távérzékelő 2 nevű műholdat 1995-ben küldték az űrbe, és 16 éven át figyelte bolygónkat. Küldetése 2011-ben ért véget. Még abban az évben a használaton kívüli műholddal olyan manővereket hajtottak végre, amellyel idővel biztonságosan beléptethetik a Föld légkörébe. Ez a pillanat ma délután elérkezik. A műhold nagy része elég, néhány megmaradt darabja várhatóan az óceánba zuhan majd.

Az ERS-2 az Európai Űrügynökség által valaha kifejlesztett és felbocsátott legfejlettebb földmegfigyelő űreszköz volt. A műhold tömege 2294 kilogramm, és elsősorban a földi éghajlatot, illetve annak változásait tanulmányozták vele.