Embervért evő vámpírpókokat találtak

Vámpírpók
Vágólapra másolva!
A kelet-afrikai ugrópók (Evarcha culicivora) kedvenc étele az emberi vér, de a "vámpírpók" nem közvetlenül az emberből táplálkozik. A közvetett vámpírként jellemzett pók előszeretettel választja ki a vérrel teli hasú szúnyogokat, és ez a táplálkozás vonzóbbá teszi a vámpírpókot a nemi partnere számára.
Vágólapra másolva!

A vámpírpókok különös táplálkozási szokásait egy 2006-os tanulmányban vizsgálták. A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy ezek az ugrópókok voltak az első felismert ragadozók, amelyek aktívan szelektáltak az Anopheles-szúnyogok között.

Ez jó hír, mert mint tudjuk, a szúnyogok nagy veszélyt jelentenek az emberek számára. A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok szerint a nőstény Anopheles szúnyogok a világ leghalálosabb állatai. Hogy miért? Mert nagyon sok betegséget terjesztenek.

Vámpírpók Forrás: error27 via iNaturalist, CC BY-NC 4.0

A malária, a dengue, a nyugat-nílusi láz, a sárgaláz, a zika, a chikungunya és a nyirokcsomós filariázis csak néhány a szúnyogok által terjesztett betegségek közül. Közvetetten tehát ezek a rovarok több embert ölnek meg, mint bármely más élőlény a világon.

Egy olyan specializált ragadozó, mint az E. culicivora, szóba jöhet a vérszívó betegségvektorok elleni biológiai védekezésében, bár mint a történelem megtanított minket, nagy körültekintéssel kell dönteni arról, hogy biztonságos vagy praktikus-e vadon élő állatok használata a fertőzés elleni védekezés egyik formájaként.

A vámpírpókok vérszívó szúnyogok iránti vonzódása nem áll meg a vacsoraasztalnál sem, mivel Fiona Cross és társai 2009-es tanulmányából kiderült, hogy ez a párválasztást is befolyásolja.

"Amikor az E. culicivora közvetett módon vérrel táplálkozik, olyan, a táplálkozással kapcsolatos szagot vesz fel, amely vonzóbbá teszi az ellenkező nem számára" - magyarázták a szerzők.

"Az E. culicivora mindkét neme több időt töltött olyan ellenkező nemű fajtársak szagának közelében, amelyek vért fogyasztó szúnyogokkal (véres étrend) táplálkoztak Az ellenkező nemű, nem véres étrenden tartott fajtársak vonzóbbá váltak, amint átálltak a véres étrendre."