2024 tavaszán várhatóan kabócák billiói jelennek meg Amerika keleti részén

kabóca
Tavasszal óriási mennyiségű kabóca jelenik meg, ami a részvénypiac összeomlásának modelljeihez. hasonló kollektív döntéshozatal matematikai modelljével magyarázható.
Vágólapra másolva!
Tavasszal óriási mennyiségű kabóca jelenik meg, ami a részvénypiac összeomlásának modelljeihez. hasonló kollektív döntéshozatal matematikai modelljével magyarázható. Korábbi tanulmány azt mutatja, hogy amint a talajhőmérséklet eléri a 18 Celsius- fokot, megjelennek a kabócák, de még egy kis földrajzi területen belül is, az eltérő Nap kitettség, a lombozat fedettség, vagy a nedvesség eltérő hőmérsékleteket okoz. Most, egy a Physical Review E magazinban publikált dolgozatban a Cambridgei Egyetem kutatói felfedezték, hogy az ilyen szinkrrón kabóca rajzás ezeknek a hőmérsékleti különbségeknek az ellenére megjelennek. írja Sara Collins a Cambridgei Egyetm munkatársa a  phys.org/-on.
Vágólapra másolva!

Az Amerikai Egyesült Államok majdnem minden keleti részén, 13, vagy 17 évente, ahogy tavasszal melegszik a föld, óriási mennyiségű kabóca raj jelenik meg földalatti odújából: énekelve szárnyalnak és párzanak, utódokat hoznak létre a következő ciklushoz. Ez az Amerikai Egyesült Államok minden keleti és délkeleti részén ismétlődik:17 különböző fészekalja lépcsőzetes években megjelenik.

2024 tavaszán várhatóan kabócák billiói jelennek meg, mivel két eltérő fészekalja jelenik meg egyszerre: az egyik amelyik 13 évente, a másik amelyik 17 évente jelenik meg.

A kutatók létrehoztak egy döntéshozatali matematikai modellt egy olyan környezetre vonatkozóan, ahol eltérőek a hőmérsékletek és azt találták, hogy a kabóca nimfák közötti kommunikáció lehetővé teszi, hogy a csoport konszenzusra jusson a helyi átlaghőmérsékletet illetően, ami aztán nagymértékű rajzáshoz vezet.

A matematikusokat megragadta a különböző kabócafajok 17 és 13 éves ciklusban való megjelenése. Korábban létrehoztak matematikai modelleket amik azt mutatják, hogy az ilyen nagy prímszámokban való megjelenés evolúciós nyomás következménye, hogy elkerüljék a predációt.

A mechanizmus azonban, ami által a rajzás koherensen megjelenik egy adott évben, nem ismert.

Modelljük létrehozásában a csapatot korábbi a döntéshozatalt illető kutatás inspirálta, ami egy csoport egyes tagjait mint egy mágnes spinjét reprezentálja, de nem fel, vagy le mutatnak, hanem a két állapot azt a döntést reprezentálja, hogy maradni, vagy megjelenni.

Tavasszal óriási mennyiségű kabóca jelenik meg, ami a részvénypiac összeomlásának modelljeihez. hasonló kollektív döntéshozatal matematikai modelljével magyarázható. Forrás: http://szerk.origo.private/net/cikkeditor/cikkEditor.aspx?cikkId=20240202-kabocak

A kabócák által tapasztalt helyi hőmérséklet olyan, mint egy mágneses mező, ami általában a spinhez igazodik és helyről helyre lassan változik több száz méteres skálán, a napos hegytetőtől az erdőben lévő árnyékos völgyekig. A közeli nimfák közötti kommunikációt egy a spinek közötti interakció reprezentálja, ami a szomszédok közötti helyi megegyezéshez vezet.

A kutatók bebizonyították, hogy az ilyen interakciók jelenlétében a rajzás nagy és kitölti a teret, bevonva a populáció minden tagját a helyi hőmérsékleti környezetek sorából, eltérően a kommunikáció nélküli esettől, amelyben minden nimfa önálló, és a mikroklíma minden finom változására reagál.

A kutatók azt mondják, hogy bár modelljük nem kívánja a földalatti nimfák közötti semmilyen különös kommunikációs eszközt, a hangjelzés valószínűleg szerepet játszik, mivel a rajok fülsiketítő hangot adnak ki, amikor megjelennek a föld alól.

A kutatók azt mondják, hogy ha a sejtésük, hogy a nimfák közötti kommunikáció szerepet játszik a rajok megjelenésében bebizonyosodik, akkor ez ütős példája annak, hogy a darwini evolúció hogy működik a csoport haszna és nem csak az egyed érdekében.

(Forrás: https://phys.org/)