Jogász diploma: jó fizetés, presztízs hivatás, kiszámítható életpálya

Frissdiplomás jogászok a Debreceni Egyetemen
Frissdiplomás jogászok a Debreceni Egyetemen
Fotó: unideb.hu
Vágólapra másolva!
Mivel foglalkozik a gyakorlatban egy jogász szakon végzett a gyakorlatban? Mekkora a várható bruttó átlagbére? És mi a különbség két egyetem azonos képzése között? Mutatjuk a válaszokat!
Vágólapra másolva!

Hallgatókat kérdeztünk a 2024-es Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon arról, mire számíthat a gyakorlatban, aki erre a szakra jelentkezik. Ugyanis az elmúlt évek első helyes jelentkezési statisztikái alapján a jogász szak egyike a legnépszerűbb képzéseknek. Az összes jelentkező ezen a szakon a korábbi években:

  • 2022-ben az összes jelentkező 5 078 
  • 2023-ban az összes jelentkező 5 641 

A 15 legnépszerűbb alapszak (zárójelben a jelentkezők száma):

1. gazdálkodási és menedzsment (14 375 jelentkező)
2. kereskedelem és marketing (9 802 jelentkező)
3. pszichológia (7 174 jelentkező)
4. ápolás és betegellátás (7 153 jelentkező)
5. mérnökinformatikus (6 666 jelentkező)
6. jogász (5 641 jelentkező)
7. pénzügy és számvitel (5 441 jelentkező)
8. kommunikáció- és médiatudomány (5 387 jelentkező)
9. nemzetközi gazdálkodás (5 146 jelentkező)
10. programtervező informatikus (4 918 jelentkező)
11. gépészmérnök (4 907 jelentkező)
12. óvodapedagógus (4 667 jelentkező)
13. gazdaságinformatikus (4 620 jelentkező)
14. gyógypedagógus (4 502 jelentkező)
15. turizmus-vendéglátás (4 287 jelentkező)

Mit ad a képzés a végzett hallgatóknak?

Mivel a mindennapi élet szinte valamennyi része – családi kapcsolatoktól a gazdasági életen át a közhatalom gyakorlásáig – különböző megközelítésmódot alkalmazó – például alkotmányjogi, polgári jogi, büntetőjogi jogi, közigazgatási jogi, nemzetközi jogi, uniós jogi – előírások által szabályozott, a jogászi szakterületek széles spektrumon helyezhetők el, ami jól mutatja a jogászi szakmában rejlő sokszínűséget. Ezt fokozza az is, hogy a jogi eljárásokban különböző szerepekben – ügyintéző, jogtanácsos, ügyvéd, védő, ügyész, bíró, stb. – vesznek részt jogászok.

Elsősorban azoknak lehet vonzó terület, akik a humán tárgyakat, a logikát, a retorikát és a nyelveket szeretik. A jogász számára kiemelkedően fontos a rendszerszintű és kritikus gondolkozás, a lényeglátás, a gondolatok szabatos megfogalmazásának képessége és a kitartás. Minthogy a jogászok az emberek életét akár gyökeresen meghatározó eljárásokban – például bűncselekmények miatti felelősségre vonásban – működnek közre, magas fokú felelősségvállalás és empátia szükséges a jó jogász számára.

A képzés célja

jogász képzettségű szakemberek képzése, akik az állam- és jogtudomány, valamint a jogászi tevékenységekhez kapcsolódó más társadalomtudományok alapjainak birtokában, a jogrendszer főbb jogterületeinek és jogintézményeinek, az állam működésének, a jogalkotás és a jogalkalmazás módszereinek ismeretében, korszerű szakismereteikre és jogászi műveltségükre tekintettel alkalmasak az állami és magánszférában jogászi tevékenységre, gyakorlati tapasztalatok megszerzésével, szakmai továbbképzéssel a jogi szakvizsgához kötött munkakörök betöltésére. Részt tudnak venni a nemzetközi- és különösen az európai térben a gazdasági, társadalmi, államközi és civil szféra problémáinak megoldásában és szervezésében. Felkészültek tanulmányaik doktori képzésben történő folytatására.

Gyakorlatorientáltság

A jogász szakon az előírás legalább kétszer háromhetes vagy hathetes egybefüggő igazságszolgáltatási, közigazgatási vagy egyéb jogalkalmazási szakmai gyakorlat a jogalkalmazói és jogalkotói készség kialakítását elősegítendő.

Az igazságügyi igazgatási szakon legalább 40 óra időtartamú gyakorlatot várnak el az ügyvédi, közigazgatási, bírói, ügyészi feladatok ellátásához kapcsolódó szervezeteknél, intézményekben.

Személyügyi, munkaügyi és szociális igazgatási szakon legalább három hét szakmai gyakorlat az előírás a munkajog, a munkaügyi kapcsolatok, a társadalombiztosítás, a szociális ellátás intézményeiben, szervezeteiben.

Felsőoktatási felvételi 2024

A felvételizőknek február 15-ig kell dönteniük arról, hogy melyik felsőoktatási intézményben, milyen szakon szeretnének továbbtanulni. A decemberben megjelent online felvételi tájékoztató január végéig frissülhet, így a képzési kínálat több szakkal egészülhet ki. A jelentkezéshez és a pontszámításhoz szükséges dokumentumokat az E-felvételi rendszerébe kell feltölteni, a jelentkezési határidőt követően a hiánypótlásra, a jelentkezési helyek sorrendjének egyszeri módosítására vagy a jelentkezés visszavonására július 10-ig lesz lehetőség. Minden felvételizőnek rendelkeznie kell ügyfélkapus hozzáféréssel, ugyanis ezen keresztül lehet jelentkezni és hitelesíteni a jelentkezést. Az eljárás során összesen hat szakot lehet megjelölni, ebből hármat ingyenesen. Ugyanazon szak állami és önköltséges formájának megjelölése egy jelentkezésnek számít. A ponthatárokat várhatóan július 24-én hozzák majd nyilvánosságra. A feltöltendő dokumentumokról, valamint a határidőkről ide kattintva lehet bővebben tájékozódni.

Mekkora kezdőbérre számíthat, aki a szakon végez?

A szakon a 2020/21-es tanévben abszolutóriumot szerzettek bruttó átlagjövedelme 399 444.- Forint volt, a Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) 2023-mas kutatása alapján. Körükben at átlagos elhelyezkedési idő 2,85 hónap volt.

Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) jogász szak
Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) jogász szak
Fotó: felvi.hu / felvi.hu