Ijesztő szörnyet találtak az óceánban

Vágólapra másolva!
Furcsa mumifikálódott tetemet sodort partra a tengerjárás Dél-Karolina állam partvidékén. A tetemre rábukkant környékbeliek nem tudták megfejteni, hogy mi lehetett az elpusztult élőlény, amely egyeseket a földtörténeti középidőben kihalt és a dinoszauruszok kortársának számító tengeri hüllőre, a halgyíkra emlékeztetett.
Vágólapra másolva!

Ősvilági szörnyre emlékeztetett a homokban felfedezett mumifikálódott tetem

A dél-karolinai strandolók a közelmúltban egy hátborzongató, csontvázszerű lény tetemére bukkantak a parti fövenyen. A tetemet még a múlt hónapban, január 13-án fedezték fel, amely viszont szemmel láthatóan jóval korábban sodródhatott ki a partra, mivel a mumifikálódás jeleit mutatta. Az összeaszalódott testű lény első ránézésre a kréta időszakban mintegy 100 millió éve kihalt tengeri hüllőcsoport, az ichtyosauridák, vagyis a halgyíkok egyik képviselőjének látszott, de hamarosan kiderült, hogy a furcsának látszó lény eredetére sokkal prózaibb a magyarázat. 

A tetem első ránézésre olyan, mint a dinoszauruszok kortársának számító halgyíké
Fotó: Lowcountry Marine Mammal Network) / Live Science 

A Lowcountry Marine Mammal Network (LMMN) tengerkutatási és természetvédelmi szervezethez január 14-én érkezett telefonhívás a Hilton Head Island közelében felfedezett tetemről - írták Facebook-bejegyzésükben a szervezet képviselői. A bejelentés nyomán Amber Kuehn, az LMMN önkéntese, és a Hilton Head Island Sea Turtle Patrol szervezet tengerbiológusa szállt ki a helyszínre, 

hogy szemrevételezze a maradványt, valamint bőr- és fogmintákat gyűjtsön a testből. 

A tengerbiológus a szemrevételezés után megállapította, hogy az elpusztult lény egy kifejlett, 2,4 méter hosszú közönséges delfin (Tursiops truncatus) maradványa.

Nem sikerült megfejteni, hogy pontosan mi okozhatta a delfin pusztulását

"Valójában nem mumifikálódott a tetem" – mondta az LMMN szakértője, Kuehn. – Egyszerűen csak lebomlott. A bomlás mértéke azonban szokatlanul magas volt – tette hozzá. Amber Kuehn úgy véli, hogy a tetem több hetes lehet. Ezzel szemben azonban Erich Hoyt, az egyesült királyságbeli Whale and Dolphin Conservation (WDC) kutatója és számos cetfélékről szóló könyv szerzője azt mondta a Live Science-nek, hogy a maradványok akár hónaposak is lehetnek. Úgy tűnik, hogy a tetem teljesen kiszáradt, mivel a száraz környezetben folyamatosan ki volt téve a napsugárzásnak - mondta Hoyt. De furcsa, hogy a test ilyen mértékben kiszáradhatott, miközben teljesen sértetlen maradt - tette hozzá a brit cetszakértő.

Csak a tengerbiológusoknak sikerült megállapítani, hogy az őskori szörnyre emlékeztető tetem egy palackorrú delfiné
Fotó: Lowcountry Marine Mammal Network / Live Science 

 Ezt a megjegyzését azzal összefüggésbe tette, hogy általában az ilyen maradványokat a tengeri dögevők igen gyorsan a csontokig „letakarítják”. A mumifikálódott delfin valahol máshol száradhatott ki mielőtt a Hilton Head Island-en partra sodródott volna – írták az LMMN képviselői. De ezt utólag nehéz bizonyítani. Dél-Karolinában már korábban is többször észlelték palackorrú delfinek kisebb csoportjait, amelyek közvetlenül a part menti sekély vizekben vadászgattak rajhalakra. Az alig egy-két méteres sekély víz kockázatos lehet a delfinek számára a megfeneklés veszélye miatt. 

Vadászó delfinek, Dél-Afrika
Rajhalakra vadászó palackorrú delfinek
Fotó: Fotó: Selmeczi Dániel

Ezért könnyen lehetséges, hogy az elpusztult delfinnel is ez történt. De ez csak egy elmélet, amelyre nincs bizonyíték, mondta Hoyt. A palackorrú delfinekre kevésbé jellemző a szándékos partra vetődés, távoli rokonaikkal, a náluk jóval méretesebb gömbölyűfejű delfinekkel (Globicephala spp.) szemben.