Hamarosan vége a télnek: itt az ideje egy fertőtlenítő takarításnak!

takarítás
Közeleg a húsvét és az elkerülhetetlen nagytakarítás
Vágólapra másolva!
Február végéhez közeledve, a hosszú, hideg hónapok elmúltával elérkezett az idő, hogy a zártabb légtér során kialakult szennyeződéseknek és kórokozóknak örökre búcsút intsünk.
Vágólapra másolva!

Fontos a fertőtlenítő takarítás, nem csak a portörlés! 

Használjunk ellenőrző listát! 
A legnagyobbtól a legkisebbig érdemes alapos listát vezetni a teendőkről, így egészen biztosan nem feledkezünk meg a fertőtlenítő takarítás során egyetlen poros sarokról, vagy koszos polcról sem. Napjainkra szerencsére számtalan lehetőség kínálkozik erre a hagyományos papír alapú listáktól a kifejezetten erre a célre tervezett alkalmazásokig. Bármelyik fertőtlenítés típust is választjuk, jelentős terhet veszünk le a saját vállunkról.

Tisztítsuk meg a radiátorokat rendszeresen! 
Bár valamelyest melegedett az időjárás az előző hetekhez képest, valószínűleg a legtöbbünknél még javában tart a fűtési szezon. Ez rendben is van, mégis ajánlott lenne a fertőtlenítés házilag, tehát alaposan megtisztítani radiátorainkat, hiszen rengeteg rejtett port tartalmazhatnak. A szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a radiátorok fertőtlenítő tisztítása elsősorban azért fontos, hogy a hő megfelelően keringhessen, ugyanis a fűtő testekbe szorult szennyeződés akár 30%-kal is csökkentheti rendszerünk teljesítményét. Érdemes egy nedves ruhával és valamilyen ecetalapú tisztítószerrel áttrölni az érintett felületeket.

takarítás fertőtlenítés
A tavasz közeledtével sem csitul a jellemzően „téli betegségek” következtében kialakult járványhelyzet, amelyért elsősorban az otthoni, vírus elleni fertőtlenítés hiánya okolható. 
Fotó: Dejan Ristovski / Thinkstock

Ne feledkezzünk el az ablakokról! 
Az ablakokon könnyen láthatóak a bosszantó foltok és csíkok, különösen, ha besüt a téli napfény, ezt elkerülendő, tisztítsuk meg egy nedves ruhával, amint lehetőségünk adódik rá! Érdemes a kerettel kezdeni, eltávolítani róla a port és a pókhálókat, majd jöhetnek maguk az ablakok. A csíkmentes fény érdekében öblítő használata javasolt, illetve a vízfoltok elkerülése érdekében ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a fertőtlenítés utolsó mozzanataként egy száraz konyharuhával áttöröljük az egészet! 

Távolítsuk el a port szőnyegeinkből! 
Ha nem tisztítjuk rendszeresen, a szőnyegeinken bizony jelentős mennyiségben rakódhat le por, szennyeződés, baktériumok, vagy esetleg háziállatszőr is, ezért „ahhoz, hogy valóban élvezhessük a meleg és puha érzést a lábunk alatt, érdemes rendszeresen és alaposan megtisztítani, sőt fertőtleníteni kisebb szőnyegeinket! A nagyobb méretű kárpitokat is évente legalább két-három alkalommal ki kell rázni a szabadban és – hasznos tipp – akár teniszütővel is kezelésbe venni. 

Mossuk ki a függönyöket és a redőnyöket! 
Bár nem látjuk nap mint nap, sőt talán eszünkbe sem jut, függönyeink és redőnyeink számos láthatatlan koszt tárolnaak a portól a polleneken át a közlekedési füstig; érdemes tehát évente legalább kétszer mosógépbe küldenünk a fényt szabályozó textíliákat. Mosás után szárítsuk felakasztva a függönyöket, ha még nedvesek, így nem lesznek ráncosak!” – tanácsolják a szakértők. 

otthon takarítás
Egyre többen dolgoznak otthonról, a tiszta élettér tehát a szokásosnál is fontosabb.
Fotó: Dreamstime

Ügyeljünk a rejtett baktériumokra! 
A távirányítóktól a kilincseken át a laptopokig számtalan baktérium rejtőzhet otthonunk rejtett zugaiban, éppen ezért nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy ezeket a helyeket is alaposan kitakarítsuk, ugyanis az ún. hosszan tartó vírusok akár több hétig is életben maradhatnak az ilyen tárgyakon. Éppen ezért nagyon fontos a takarítás, azaz a fertőtlenítő takarítás betegség után. A procedúrához a fertőtlenítés minden típusát fontolljuk meg, és alkalmazzuk a legjobbat: a fertőtlenítést gőzzel, az UV- fertőtlenítést, vagy a fizikai fertőtlenítést, azaz használjunk jól bevált fertőtlenítőszert, esetleg ecetalapú tisztítóoldatot! 

Takarók és párnák 
Aki szeret egy puha takaróba bugyolálva álomba szenderülni, annak nem szabad megfeledkeznie az összes ágynemű alapos és rendszeres takarításáról sem: tegyük be ezeket havonta legalább egyszer a mosógépbe - a vírus ellen fertőtlenítés nevében! A paplanokat és a párnákat lehetőleg mindig mossuk külön 40-60 fokon, terméktől függően! Hasznos tipp: adjunk a mosáshoz  egy teniszlabdát, így a tollak nem tapadnak össze!” – ajánlja a Helpling csapata, akik az otthoni takarítás és a vírus ellen fertőtlenítés módszereinek jeles szakértői. 

A járófelületek 
Otthonunk minden létező járófelülete potenciális veszélyforrás, ezért azok rendszeres tisztítása rendkívül fontos feladat, főleg, ha kisebb gyermeink vannak. Érdemes először felporszívózni, vagy felsöpörni a lehullott törmeléket, majd felmosót, vagy gőztisztítót alkalmazni a rejtett nyomok eltávolításához és a tökéletes, fertőtlenítő takarításhoz. Ügyeljünk rá, hogy milyen anyagok illenek a padlónkhoz, mert a víz például károsíthatja a fapadlót!

Tisztítsuk ki a hűtőszekrényt is! 
A hűtőszekrények gyorsan képesek a legrosszabb arcukat mutatni, főként, ha néhány hétig elhanyagoljuk, hiszen a számtalan ételmaradék és kifolyt folyadék nem túl szép látvány, ráadásul potenciális egészségkárosító hatású is lehet. Érdemes a fertőtlenítést azzal kezdeni, hogy a teljes tartamát néhány hűtőzacskókba ürítjük, majd a polcok eltávolítása után az egész hűtőt langyos, szappanos vízzel átmossuk, különös tekintettel az ajtókra és az aljára is. A polcok megtisztítása és fertőtlenítése után az egész hűtőt rendezzük vissza, a tartalmát szigorúan válogassuk át, és ezt a műveletet ismételjük meg a folyamatos fertőtlenítés nevében évente legalább négyszer – a hűtőnk és az élelmiszereink is hálásak lesznek érte, kiváltképp járványszezonban.