Sokkoló tanulmány hívta fel a figyelmet a közelmúltban a gyógyszerszedés veszélyeire: belehalhat, ha ezt a két gyógyszert egyszerre szedi

szívultrahang, iszkémiás szívbetegség
Az iszkémiás szívbetegség kialakulásának elsődleges oka, hogy a koszorúerek belső falában zsírszerű lerakódások, plakkok alakulnak ki, amelyek végső soron érszűkületet eredményeznek.
Vágólapra másolva!
Már korábban is sejthető volt, hogy bizonyos gyógyszerek együttes szedése akár komoly egészségügyi kockázattal is járhat. Az American College of Cardiology folyóiratában most közzétett egy nagy port kavart tanulmányt, amely a gyógyszerszedés veszélyeire és a nem kívánt mellékhatásokra hívta fel a figyelmet, a merevedési zavarokra- és a mellkasi fájdalmakra, esetleg szívbetegsére alkalmazott gyógyszerek együttes szedése ugyanis jelentősen növelheti halálunk esélyét. A kutatás több mint 60 ezer férfi részvételével zajlott.
Vágólapra másolva!

Mellkasi fájdalom és merevedési zavar, egy veszélyes párosítás

A szív- és érrendszeri betegségben szenvedő férfiak merevedési zavarára eddig bevett kezelés volt foszfodiészteráz 5 típusú inhibitorokat, azaz PDE5i-gyógyszert szedni. Egy friss, több mint 60.000 férfi bevonásával készült tanulmány szerint azonban, ha ezt a gyógyszert a mellkasi fájdalommal szemben alkalmazott, nitrátalapú készítményekkel egyidejűleg szedi együtt valaki, jelentősen megnő a szívelégtelenség és a korai halálozás kockázata is – derül ki a Journal of the The Journal című folyóiratban, a közelmúltban publikált tanulmányból.

– húzta alá a kutatás vezetője, Dr. Daniel Peter Andersson, a stockholmi Karolinska Intézet orvosi tanszékének docense, aki szükségét érzi további vizsgálatoknak is azzal kapcsolatban, hogy a merevedési zavarok elleni készítmények milyen hatással vannak a szív- és érrendszeri betegségben szenvedő férfiakra az esetleges veszélyes mellékhatások miatt.

Mellkasi fájdalom és merevedési zavar, egy veszélyes párosítás. Forrás: Phanie/VOISIN/PHANIE/Voisin

Az említett gyógyszer alkalmazása meglehetősen ellentmondásos tapasztalatokhoz vezetett eddig, ugyanis a gyógyszer és a nitrátok egyaránt hipotenziót, vagyis alacsony vérnyomást váltottak ki a betegekben azáltal, ahogy különböző módon fejtették ki hatásukat az endothelsejtekben, amelyek feladata a vér és a környező szövetek közötti csere szabályozása.

Veszélyes mellékhatás – amikor nagy a halál kockázata

Annak ellenére, hogy a kézzel fogható kutatási és klinikai irányelvek nem támasztják alá a gyógyszerek egyidejű alkalmazását, "az orvosok úgy látják, hogy egyre növekvő számban folyamodnak merevedési zavaruk gyógyszeres kezeléséert olyan férfiak, akik ér- és szívbetegségben is szenvednek"- mondta Andersson.

A gyógyszerszedés ártalmait célzó vizsgálaton 61.487 koszorúér-betegségben szenvedő, valamint 2005 és 2013 között szívrohamon, esetleg perkután koszorúér-beavatkozáson átesett férfi vett részt.

A résztvevők számára hat hónapon belül két nitrátreceptet is felírtak – egy szublingvális nitroglicerint és egy orális nitrátot.

Egyre növekvő számban folyamodnak merevedési zavaruk gyógyszeres kezeléséert olyan férfiak, akik ér- és szívbetegségben is szenvednek. Forrás: https://www.kardiokozpont.hu/hireink/szexualkardiologia-hogyan-segithet-a-kardiologus-a-merevedesi-zavaron

A résztvevők közül 55.777 férfit csak nitráttal kezeltek, míg 5 710-et nitráttal és PDE5i-vel is. A csak nitrátokkal kezelt személyek átlagos életkora kb. 70-, míg azoké, akiket mindkét szerrel kezeltek mintegy 61 év volt. A kezelés után előbbi csoport tagjainak későbbi kórtörténetét a hat hónapos gyógyszerszedési időszak után mintegy 6 évig évig követték, míg az utóbbiakét megközelítőleg három és fél évig.

A kutatók azt állapították meg, hogy utóbbi csoportban nagyobbnak mutatkozott a korai elhalálozás kockázata, ám mindkét készítményt szedő csoport tagjainak kétszer akkora valószínűséggel kellett átesnie egy újabb revaszkularizáción (az elzáródott koszorúér megnyitása és a keringés helyreállítása), mint azoknak, akik csak nitrátot szedtek.

Dr. Howard C. Herrmannt, a Pennsylvaniai Egyetem szív- és érrendszeri betegségekkel foglalkozó professzorát nem lepték meg az eredmények, meglátása szerint ugyanis a téma szakértői korábban is sejtették mindezt, de a kutatás most komoly figyelmeztetést jelenthet azoknak az orvosoknak, akik a korábbi gyakorlatnak megfelelően mindkét szert felírnák pácienseknek – egyidejű szedést javasolva.

A merevedési zavar és a mellkasi fájdalom elleni gyógyszerek, azaz több gyógyszer együttes szedése egyidejűleg akár korai halálhoz is vezethet. Forrás: https://www.kardiokozpont.hu/hireink/a-sportkardiologiaval-biztonsagosan-es-eredmenyesen-sportolhat

A tanulmánynak vannak gyenge pontjai, hiszen például nem egyértelmű, hogy miként vették magukhoz a betegek a gyógyszereket.

- fogalmazott Herrmann, tehát a gyógyszerek minősége sem ismert. A felezési idő azt jelzi, hogy mennyi időbe telik, amíg a gyógyszer hatóanyagának mennyisége a felére csökken, azaz mennyi ideig aktív egy-egy gyógyszer.

Ahhoz, hogy határozottabb következtetéseket lehessen levonni a gyógyszerkombináció egészségre gyakorolt hatásairól, „olyan típusú vizsgálatokra lenne szükség, amelyek során a betegek véletlenszerűen kapnak PDE5-inhibitorokat és nitrátokat, vagy csak utóbbiakat" – tette hozzá Dr. Dimitrios Terentes-Printzios, az Athéni Nemzeti és Kapodisztriai Egyetem kardiológusa.

Azoknak a merevedési zavarban szenvedő betegeknek, akik PDE5i-t szeretnének alkalmazni, alaposan át kell beszélniük orvosukkal a kezelés részleteit – különös tekintettel a nitrátok szükségességére – hiszen ezek együttes szedése komoly egészségügyi kockázattal jár. " - mondta Herrmann. A gyógyszerszedés veszélyei tehát egészségügyi kockázat kialakulása mellett akár a halál kockázatát is hordozhatja.