Földönkívüli kincseket találtak

Comets passing by earth, illustration
Fotó: Science Photo Library via AFP
Vágólapra másolva!
A spanyol régészek által felfedezett kardrész és karkötő olyan vasból készült, amelyet meteorit szállított a Földre.
Vágólapra másolva!

A 3000 éves eszközöket egy vasmeteorit anyagából kovácsolták a bronzkorban élt mesterek az Ibériai-félsziget területén, állapították meg a kutatók.

A kincsekre mintegy 50 évvel ezelőtt bukkantak a szakemberek a spanyolországi Villena területén egy körút alatt elásott ládában. A leletegyüttes 66 darab arany- és ezüsttálból, karkötőkből, üvegekből és díszekből, valamint néhány vasból készült tárgyból állt.

A Villena kincse néven ismert gyűjtemény
Fotó: Abb. 5 Schatz von Villena. 

A gyűjteményt ma Villena kincse néven ismerik, de itt a történet még nem ért véget; 

a kormeghatározás szerint a leletek 3000 éve a késő bronzkorban készültek, jóval azelőtt, hogy a vaskohászat elterjedtté vált volna.

A Trabajos de Prehistoria szaklapban publikált kutatás részletesen elemezte a tárgyak anyagát. Főként a vas-nikkel összetételre koncentráltak, amely általában magasabb a világűrből származó vasban, mint a földiben. A kutatócsoport emellett a tömegspektrometria segítségével olyan elemeket is keresett, amelyek rendszerint vasmeteoritokban, például kobaltban fordulnak elő. 

A végső konklúzió az lett, hogy a kincsek anyagát Földön kívülről érkezett vas alkotja.

Nem a mostani az első eset, hogy űrbéli eredetű eszközöket tanulmányoznak a tudósok. Az egyik leghíresebb fáraó, Tutanhamon tőrét szintén kozmikus vasból kovácsolták.

Egyelőre nem tudni kik készítették és viselték ezeket az eszközöket, ezért folytatódik a kincsek vizsgálata.