Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Félmilliós fizetést is kaphat egy gazdaságinformatikus

ponthatárok 2021, ponthatárok, felvételi 2021, felvételi, egyetem, felsőoktatás, informatika képzési terület, informatikus
Ennyi pont kellett az informatika képzési terület egyes szakjaira.
Vágólapra másolva!
Mivel foglalkozik a gyakorlatban egy gazdaságinformatikus szakon végzett hallgató a gyakorlatban? Mekkora a várható bruttó átlagbére? És mi a különbség két egyetem azonos képzése között? Mutatjuk a válaszokat!
Vágólapra másolva!

Hallgatókat kérdeztünk a 2024-es Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon arról, mire számíthat a gyakorlatban, aki erre a szakra jelentkezik. Ugyanis az elmúlt évek első helyes jelentkezési statisztikái alapján a gazdaságinformatikus szak egyike a legnépszerűbb képzéseknek. Az összes jelentkező ezen a szakon a korábbi években:

  • 2021-ben az összes jelentkező 3 512 fő
  • 2022-ben az összes jelentkező 3 276 fő
  • 2023-ban az összes jelentkező 4 620 fő

A 15 legnépszerűbb alapszak (zárójelben a jelentkezők száma):

1. gazdálkodási és menedzsment (14 375 jelentkező)
2. kereskedelem és marketing (9 802 jelentkező)
3. pszichológia (7 174 jelentkező)
4. ápolás és betegellátás (7 153 jelentkező)
5. mérnökinformatikus (6 666 jelentkező)
6. jogász (5 641 jelentkező)
7. pénzügy és számvitel (5 441 jelentkező)
8. kommunikáció- és médiatudomány (5 387 jelentkező)
9. nemzetközi gazdálkodás (5 146 jelentkező)
10. programtervező informatikus (4 918 jelentkező)
11. gépészmérnök (4 907 jelentkező)
12. óvodapedagógus (4 667 jelentkező)
13. gazdaságinformatikus (4 620 jelentkező)
14. gyógypedagógus (4 502 jelentkező)
15. turizmus-vendéglátás (4 287 jelentkező)

Mit ad a képzés a végzett hallgatóknak?

Képesek az információs társadalom feltétel- és értékrendszerében a valós üzleti folyamatok, a folyamatokban rejlő problémák megértésére és megoldására; az értékteremtő folyamatokat támogató informatikai feladatok menedzselésére; az információtechnológia korszerű lehetőségeit kihasználva a szervezetek tudásbázisának és üzleti intelligenciájának növelésére, az infokommunikációs folyamatok és technológiák együttműködésen alapuló modellezésére, folyamatok szabályozására és tervezésére, a problémák feltárására, a problématér definiálására, alkalmazások fejlesztésére, működtetésére és a működés elvárt minőségnek megfelelő felügyeletére.

Felkészültek tanulmányaik mesterképzésben történő folytatására.

Elmélyült tudással és holisztikus szemlélettel rendelkezik az üzletvezetés, szervezetfelépítés, és digitális (vállalat irányítás, e-marketing, e-kereskedelem, big data stb.), beleértve a legújabb trendek (mesterséges intelligencia, blokklánc, chatbot, adatelemzés, drón, fintech, AR/VR stb.) már elérhető hasznosítási területen is. A projektekhez megfelelő módszertanokat, innovatív gazdasági, informatikai és információtechnológia eszközöket alkalmazva növelheti a szervezetek tudásbázisát és üzleti intelligenciáját. Ismeretekkel rendelkezik a gazdasági elemzések területén beleértve matematikai modellező és adatelemző feladatokat, a pénzügyi és banki alkalmazások, közigazgatási hálózatok, az ügyviteli, a vállalatirányítási a döntéstámogató rendszerek, informatikai modellek, a folyamatmenedzsment, illetve az intelligens szolgáltatások terén.

A gazdaságinformatikus szak (alapképzés) főbb kulcsszavai. Fotó / Figyelő Felsőoktatási Rangsor 2021

Az elmúlt évek ponthatárai

2021

  • Magyar nyelven (Budapest) Nappali, Támogatott 429 pont
  • Magyar nyelven (Budapest) Nappali, Önköltséges 402 pont

2022

  • Magyar nyelven (Budapest) Nappali, Támogatott 446 pont
  • Magyar nyelven (Budapest) Nappali, Önköltséges 400 pont

2023

  • Magyar nyelven (Budapest) Nappali, Támogatott 452 pont
  • Magyar nyelven (Budapest) Nappali, Önköltséges 406 pont

Felsőoktatási felvételi 2024

A felvételizőknek február 15-ig kell dönteniük arról, hogy melyik felsőoktatási intézményben, milyen szakon szeretnének továbbtanulni. A decemberben megjelent online felvételi tájékoztató január végéig frissülhet, így a képzési kínálat több szakkal egészülhet ki. A jelentkezéshez és a pontszámításhoz szükséges dokumentumokat az E-felvételi rendszerébe kell feltölteni, a jelentkezési határidőt követően a hiánypótlásra, a jelentkezési helyek sorrendjének egyszeri módosítására vagy a jelentkezés visszavonására július 10-ig lesz lehetőség. Minden felvételizőnek rendelkeznie kell ügyfélkapus hozzáféréssel, ugyanis ezen keresztül lehet jelentkezni és hitelesíteni a jelentkezést. Az eljárás során összesen hat szakot lehet megjelölni, ebből hármat ingyenesen. Ugyanazon szak állami és önköltséges formájának megjelölése egy jelentkezésnek számít. A ponthatárokat várhatóan július 24-én hozzák majd nyilvánosságra. A feltöltendő dokumentumokról, valamint a határidőkről ide kattintva lehet bővebben tájékozódni.

Mekkora kezdőbérre számíthat, aki a szakon végez?

A szakon a 2020/21-es tanévben abszolutóriumot szerzettek bruttó átlagjövedelme 573 643.- Forint volt, a Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) 2023-mas kutatása alapján. Körükben az átlagos elhelyezkedési idő 1,05 hónap volt.

Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) gazdaságinformatikus szak Forrás: felvi.hu
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről