Egyre több remeterák visel szemetet ház gyanánt

remeterák
Remeterák (Coenobita purpureus) egy műanyag házzal
Vágólapra másolva!
A szárazföldi remeterákok a kagylók helyett egyre inkább petpalackokat, régi villanykörték alkatrészeit és törött üvegeket használnak. Lengyel kutatók új tanulmánya 386 olyan képet vizsgált, amelyeken ezeket a mesterséges házakat elfoglaló remeterákok láthatóak. A fotókat a felhasználók töltötték fel online platformokra, amiket a tudósok az iEcology nevű kutatási módszerrel elemeztek.
Vágólapra másolva!

A mesterséges menedék kiválasztása

A 386 fotó túlnyomó többsége (326 esetben) műanyag tárgyakat menedékként használó remeterákokat ábrázolt. Mindez egy szembetűnő példa arra, hogy

hogyan változtatják meg az emberi tevékenységek a vadon élő állatok viselkedését, és ennek következtében potenciálisan a populációk és az ökoszisztémák működését.

Ebben számos tényező játszik közre, és bár könnyű elhamarkodott következtetéseket levonni, a szakemberek szerint fontos, hogy pontosan megvizsgálják, mi lehet ennek a konkrét változásnak a mozgatórugója.

remeterák Forrás: Wikimedia Commons

– mondta Mark Briffa, a Plymouthi Egyetem professzora a ScieceAlert online tudományos portálnak. – Ahelyett, hogy folyamatosan növesztenék a saját páncéljukat a testük védelmére, mint fajtársaik, szívesebben használják az elpusztult csigák által hátrahagyott üres házakat.

Hozzátette: amikor mozognak, a héj védi puha hasukat, de amikor veszélyben vannak, egész testüket behúzzák a héjba, ami tehát az hordozható menedékként szolgál.

Az egyedek túlélése szempontjából kritikus, hogy elég jó menedékkel rendelkezzenek, ezért növekedésük során mindig felkutatják és „fejlesztik" a páncéljukat.

Más remeterákokkal is harcolnak a legjobb házakért, és mindegyiket megvizsgálják, hogy alkalmas-e a célra. Elsősorban olyan kagylókat keresnek, amelyek elég nagyok ahhoz, hogy megvédjék őket, de a döntéshozatal során figyelembe veszik a ház típusát, állapotát, sőt még a színét is.

Lakhatási válság vagy zseniális új lépés?

Fontos azonban a megfelelő menedékek tényleges elérhetősége. Egy eddig ismeretlen okból

a szárazföldi remeterákok egy része a természetes kagylók helyett manapság a műanyag tárgyakat választja.

A lengyel kutatás számos kérdést vet fel. Először is, mennyire elterjedt a műanyag szemét használata a kagylóhéj helyett? Bár a vizsgált, 326 műanyagot használó rák soknak tűnik, a számuk valószínűleg ennél több. Ennek tisztázásához a tudósok strukturált helyszíni felméréseket terveznek. Másodszor: miért használnak a rákok műanyagot?

Az egyik lehetőség, hogy a természetes kagylók hiánya miatt kényszerülnek erre, de ezt a hipotézist a szakemberek nem tudják tesztelni a helyi csigapopulációk demográfiájára vonatkozó további információk nélkül. Vagy talán a rákok jobban kedvelik a műanyagot, esetleg könnyebben megtalálják azt, mint a valódi kagylókat?

– magyarázta Mark Briffa. – Érdekes módon a műanyagból kioldódó vegyi anyagok a táplálék szagát utánozva vonzzák a tengeri remeterákokat.

Ez viszont egy harmadik kérdést vet fel a műanyag használatának lehetséges hátrányaival kapcsolatban. A valódi kagylókhoz képest a műanyaghulladék általában fényesebb és jobban elüt a háttértől, ami a rákokat sebezhetőbbé teszi a ragadozókkal szemben.

Remeterák (Coenobita purpureus) egy műanyag házzal Forrás: Shawn Miller/Science of the Total Environment, 2024

A tudósok szerint a mikroműanyagoknak és a műanyagból kioldódó vegyületeknek való kitettség

megváltoztathatja a remeterákok viselkedését: kevésbé válogatóssá teszi őket a választott kagyló kiválasztásában, kevésbé kitartók a menedékért folytatott harcban, sőt még a személyiségüket is megváltoztatja, mivel hajlamosabbá teszi őket a kockázatvállalásra.

A kutatók most laboratóriumi kísérletsorozatot terveznek, hogy megvizsgálják az állatok héjválasztási viselkedését.