A dohányzás abbahagyásával drasztikusan nőhet a várható élettartam

dohányzás, leszokás
A dohányzás abbahagyásával drasztikusan nőhet a várható élettartam
Vágólapra másolva!
Kanadai és norvég kutatók nagyszabású új elemzése szerint nem számít, hogy valaki milyen életkorban szokik le. A dohányzás abbahagyása valószínűleg évekkel meghosszabbítja a várható élettartamát.
Vágólapra másolva!

A dohányzás abbahagyásával változhat a várható élettartam

A NEJM Evidence tudományos szaklapban publikált kutatás szerint a dohányzás abbahagyásával drasztikusan változhat a várható élettartam. 

A dohányzásról való leszokás elképesztően hatékonyan csökkenti a halálozási kockázatot, és az emberek meglepően gyorsan „learathatják” ezt a hasznot 

– mondta Prabhat Jha közegészségügyi tudós, az Unity Health Toronto Globális Egészségügyi Kutatóközpontjának munkatársa a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Ha egy dohányos akár egy évtizedig is távol tud maradni a függőséget okozó szokástól, akkor remélheti, hogy majdnem olyan sokáig élhet, mint az, aki soha életében nem vett a kezébe cigarettát.

dohányzás, leszokás
A dohányzás abbahagyásával drasztikusan nőhet a várható élettartam
Fotó: Getty Images

A tanulmány szerzői kifejtik, hogy ha egy bármilyen életkorú személy kevesebb mint három évre hagyja abba a dohányzást, akkor potenciálisan öt évnyi veszteséget tud úgymond korrigálni. 

Ha valaki azonban akár egy évtizedig is képes leszokni a dohányzásról, akkor potenciálisan ugyanennyit nyerhet vele.

A szakemberek szerint minél fiatalabb korban dönt úgy valaki, hogy leszokik, annál nagyobb a várható élettartamának növekedése.

 

Soha nem túl késő leszokni a dohányzásról

Az ígéretes eredmények norvégiai, brit, amerikai és kanadai megfigyelési tanulmányokból származnak. A tudósok tizenöt éven keresztül követték nyomon az említett magas jövedelmű országokban élő, közel 1,5 millió felnőtt egészségi állapotát. A kanadai Center for Global Health Research és a Norvég Egyetem kutatói most ezeket az adatokat elemezték a dohányzás kockázatai tekintetében.

A vizsgálatban részt vevő, negyven év feletti és nyolcvan év alatti dohányosok átlagosan mintegy 12-13 évet „veszítettek” életükből a soha nem dohányzókhoz képest. 

Azok, akiknek sikerült tíz évre leszokniuk a dohányzásról, úgy tűnt, hogy szinte visszafordították a régi szokásukkal járó összes halálozási kockázatot. A dohányzással közvetlenül összefüggő betegségek, például a stroke, a szívmegállás vagy a rák okozta halálozás kockázata is jelentősen enyhült.

dohányzás
Nem számít, hogy valaki milyen életkorban szokik le a dohányzásról, valószínűleg évekkel meghosszabbítja a várható élettartamát
Fotó: Pinterest

Sokan azt gondolják, hogy túl késő leszokni a dohányzásról, különösen középkorban

 – magyarázta Jha. – De ezek az eredmények ellentmondanak ennek a gondolatmenetnek; soha nem késő, a hatás gyors, és a főbb betegségek kockázatát csökkenthetjük, ami hosszabb és jobb életminőséget jelent.

A jelenlegi eredményeket alátámasztják a korábbi megfigyeléses vizsgálatokat, amelyekben a dohányzásról való leszokás előnyei a várható élettartam jelentős javulásával jártak együtt: ez összesen akár tíz évet is jelenthet.

 Két évtized elteltével a szívinfarktus vagy a szélütés kockázata egyenrangú lehet egy soha nem dohányzó személyével.

 A jelenlegi eredmények azt sugallják, hogy az ilyen előnyök akár még hamarabb is realizálódhatnak.