Vágólapra másolva!
Egy új tanulmány kimutatta, hogy a csernobili elzárt zónában élő farkasok körében egy szokatlan mutáció jelent meg és terjedt el, így genetikailag elkülönülnek a világ más részein élő farkaspopulációktól. Az új génmutáció védelmet nyújt a rák ellen, ami növeli az erősen sugárfertőzött területen élő állatok túlélési esélyét. A felfedezés a humán rákkutatásra is hatással lehet.
Vágólapra másolva!

Az 1986-os nukleáris katasztrófát követően az emberek elhagyták Csernobil környékét, így a természet idővel visszahódította az elnéptelenedett térséget. Mivel a civilizációs hatások többé nem érvényesültek, az élővilágot semmi sem háborgatta, az állatok egyedszáma drasztikusan megnőtt, a biológiai sokféleség pedig azóta is virágzik.

Nem szabad elfelejteni ugyanakkor azt a tényt, hogy a terület továbbra is erősen sugárfertőzött, és még egy hosszú ideig az is marad. Emiatt az itt élő szervezeteknek alkalmazkodniuk kellett az extrém körülményekhez.

Csernobil
A csernobili atomerőmű a katasztrófa idején
Fotó: AFP

Óriási sugárdózist kapnak, mégis életben maradnak

Cara Love, a Princeton Egyetem evolúcióbiológusa és ökotoxikológusa már tíz éve tanulmányozza a csernobili farkasokat. 2014-ben Love és kollégái az elzárt zónába mentek, és vérmintákat vettek az ott élő farkasoktól, hogy megértsék, miként reagál az állatok szervezete a rákkeltő sugárzásra. Néhányukra nyomkövető nyakörvet helyeztek a szakemberek, hogy a farkasok tartózkodási helyéről, és ezáltal sugárzásnak való kitettségéről információkat szerezzenek.

Valós idejű méréseket kapunk arról, hogy hol vannak és mennyi sugárzásnak vannak kitéve

 – mondta Love a kiadott közleményben.

farkas, szem
Farkas közelről
Fotó: Biosphoto via AFP / Biosphoto via AFP

A vizsgálat kimutatta, hogy az elzárt zónában élő farkasok egész életük során naponta több mint 11,28 millirem sugárzásnak vannak kitéve - 

ez több mint hatszorosa az emberi dolgozókra vonatkozó törvényes határértéknek.

Speciális mutáció véd a rák ellen

Az eredmények arra is rámutatnak, hogy a sugárzás hatására a farkasok immunrendszere megváltozott, hasonlóan a rák miatt sugárkezelésen átesett betegekéhez. A genetikai elemzés továbbá arra utal, hogy a farkasok génállományának egyes részei bizonyos ellenálló képességet fejlesztettek ki a rák ellen. A tudósok hasonló eredményre jutottak, amikor korábban kóbor csernobili kutyák génállományát vizsgálták; akkor kiderült, hogy a tiltott zónában élő ebek genetikailag különböznek a világ más tájain élő kutyáktól.

Az új felfedezés az emberi egészségre is hatással lehet. 

Love reméli, hogy az eredményeket felhasználva azonosítani tudja azokat a védő mutációkat, amelyek növelik az emberek túlélési esélyeit egyes rákfajtákkal szemben.

Sajnos az ígéretes kísérleteket megakasztotta a világjárvány és a háború, így nem tudni, mikor térhetnek vissza a tudósok az elzárt zónába, hogy folytathassák kutatásaikat.