Úttörő új válasz a szívleállásra, amely életeket menthet

A „kettős szekvenciális külső defibrilláció” (DSED) néven ismert eljárás megváltoztathatja a kezdeti sürgősségi reagálási stratégiákat
Vágólapra másolva!
Kanada után Új-Zéland lett a második ország, amely egy úttörő új eljárást vezetett be a szívmegálláson átesett betegek számára. A „kettős szekvenciális külső defibrilláció” (DSED) néven ismert eljárás megváltoztathatja a kezdeti sürgősségi reagálási stratégiákat, és az új defibrillátor potenciálisan javítja egyes betegek túlélési esélyeit.
Vágólapra másolva!

Két defibrillátor használata

A szívmegállás túlélése döntően a hatékony újraélesztésen múlik. Amikor a szív normálisan működik, elektromos impulzusok haladnak végig az izomfalakon, és szabályos, összehangolt összehúzódásokat hoznak létre. Ha azonban a normál elektromos ritmus megszakad, a szívverés kiegyensúlyozatlanná és erőtlenné válhat, vagy teljesen leállhat, ami szívmegálláshoz vezethet.

Az újjáélesztés egyik sarkalatos módszere a defibrilláció

 – mondta Vinuli Withanarachchie, a Massey Egyetem doktorandusza a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Erős áramütést ad a szívnek, hogy megszüntesse a rendellenes elektromos aktivitást, ami lehetővé teszi a szív számára, hogy helyreálljon a szabályos ritmusa. 

Defibrillátor: a szívmegállás túlélése döntően a hatékony újraélesztésen múlik
Fotó: PTE

Sikere az alapjául szolgáló szívritmuszavaron és a defibrilláló „párnák” megfelelő elhelyezésén múlik, amelyek az impulzust leadják. 

Az új eljárás egy második lehetőséget biztosít, ha a szabványos pozicionálás nem mindig hatékony.

A standard defibrilláció során az egyik tappancsot a mellkas jobb oldalán, közvetlenül a kulcscsont alatt helyezik el. A másodikat a bal hónalj alá teszik; az impulzusokat kétpercenként adják le. A szakemberek emlékeztettek: a korai defibrilláció drámaian javíthatja a szívmegállás túlélésének valószínűségét. Azonban a betegek körülbelül 20 százaléka – akiknek a szívmegállását „kamrafibrilláció” vagy „pulzus nélküli kamrai tachycardia” okozza – nem reagál a standard defibrillációs módszerre. Mindkét állapotot a szívkamrák rendellenes aktivitása jellemezi.

 

A defibrillátor sikerének bizonyítéka

A DSED egy új módszer, amely két defibrillátor segítségével ad gyors, egymást követő impulzusokat a szívnek. A tappancsokat két különböző helyen rögzíti: az egyiket a mellkas elején és oldalán, a másikat elöl és hátul.

A defibrillátorokat egyetlen kezelő aktiválja egymás után 

– magyarázta Bridget Dicker, az Aucklandi Műszaki Egyetem paramedicina docense. – Egy nemrégiben Kanadában végzett, randomizált vizsgálat szerint ez a megközelítés több mint kétszeresére növelheti a túlélési esélyeket a kamrafibrillációban vagy pulzus nélküli kamrai tachycardiában szenvedő, a hagyományos sokkolásra nem reagáló betegek esetében. 

A „kettős szekvenciális külső defibrilláció” (DSED) néven ismert eljárás megváltoztathatja a kezdeti sürgősségi reagálási stratégiákat
Fotó: Shutterstock 

A második impulzus a feltételezések szerint javítja a tartósan fennálló abnormális elektromos aktivitás megszüntetésének esélyét. 

Több teljes energiát juttat a szívbe, és egy másik, a szív bal kamrájához közelebbi útvonalon halad.

Az új-zélandi mentőszolgálat 2020 és 2023 közötti adatai mintegy 1390 olyan személyt azonosítottak, akiken az új defibrillációs módszert végezték – mutatott rá Sarah Maessen , az Aucklandi Műszaki Egyetem kutatója. – Ennek a csoportnak a túlélési aránya drámaian növekedett. 

Ezt felismerve a Nemzeti Mentőszektor Klinikai Munkacsoportja frissítette a sürgősségi orvosi szolgálatok személyzetének klinikai eljárásait és iránymutatásait. 

Az irányelvek most előírják, hogy ha a kamrai fibrilláció vagy a pulzusmentes kamrai tachycardia két, standard defibrillációval végzett impulzus után is fennáll, a DSED módszert kell alkalmazni. Két defibrillátornak kell rendelkezésre állnia, és a személyzetet ki kell képezni az új megközelítésre.