Drámai felfedezés: ha ilyen vércsoportja van, kezdhet aggódni

BLOOD GROUP Investigate Inspection Inspect Examining Exam Examine Examinations Investigating Tests testing Medical examinations analysis Analyses Analytical blood analysis Blood testing Blood analyses Blood tests ABO grouping Blood grouping Blood type tes
Vércsoport-meghatározás
Vágólapra másolva!
Nagyobb eséllyel kaphatnak agyvérzést 60 éves koruk előtt azok, akiknek A vércsoportjuk van – erre jutott egy nemrég publikált kutatás.
Vágólapra másolva!

A vércsoportok a vörösvérsejtjeink felszínén megjelenő vegyi anyagok gazdag választékát írják le. A legismertebbek közé tartoznak az A és B elnevezésűek, amelyek együtt lehetnek jelen AB-ként, külön-külön A-ként vagy B-ként, vagy egyáltalán nincsenek jelen és O-ként szerepelnek. Ám még ezeken a főbb vércsoportokon belül is vannak finom eltérések, amelyek a felelős gének mutációiból erednek.

Nagyobb eséllyel kaphatnak agyvérzést 60 éves koruk előtt azok, akiknek A vércsoportjuk van Forrás: BSIP via AFP/CHASSENET / BSIP/Chassenet

Egy friss genomikai kutatás most egyértelműen kimutatta:

az A-típusú vércsoportba tartozók nagyobb valószínűséggel kapnak stroke-ot 60 éves koruk előtt, mint a más vércsoportúak.

Agyvérzés és A vércsoport - egy különös kapcsolat

A Neurology című szaklapban nemrégiben megjelent tanulmány szerint az A vércsoportúaknál nagyobb a kockázata annak, hogy 60 éves koruk előtt stroke-ot kapnak, mint a más vércsoportúaknál. Ebben a tanulmányban a szakértők a vércsoportot és a korai iszkémiás stroke (EOS) közötti összefüggést vizsgálták, rámutatva, hogy a korai stroke 60 éves kor előtt következik be.

A tudósok összesen 48 genetikai vizsgálat adatait gyűjtötték össze, amelyekben körülbelül 17 ezer agyvérzéses eset és közel 600 ezer stroke-on kívüli kontroll résztvevő adatait elemezték.

Az egész genomra kiterjedő kutatás két olyan vércsoportot tárt fel, amelyek szorosan összefüggtek a stroke korábbi kockázatával.

Az elemzésben mindent figyelembe véve a legnagyobb összefüggés a stroke kockázatával kapcsolatban az A és 0 vércsoporttal volt.

A szakemberek kimutatták, hogy az A vércsoportúaknál 16 százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki korai stroke. Ezzel szemben az 0 vércsoporttal rendelkezőknél csökkent a stroke kockázata, beleértve a 60 éves kor előtti stroke-ot is.

- mondta Steven Kittner, a Marylandi Egyetem érneurológusa és a tanulmány vezető szerzője.

Valószínűleg köze lehet a véralvadási faktorokhoz, például a vérlemezkékhez és az ereket borító sejtekhez, valamint más fehérjékhez, amelyek szerepet játszanak a vérrögök kialakulásában. A jövőbeni vizsgálatok segíthetnek tisztázni az eredmények jelentőségét.

Még mindig nem tudjuk, hogy az A vércsoport miért jelent nagyobb kockázatot Forrás: 123rf.com

Nagyobb rizikó a helytelen életmód

A szerzők szerint a fiatalabb emberek stroke-ját kisebb valószínűséggel okozzák az artériákban felhalmozódott zsírlerakódások (ez a folyamatot érelmeszesedésnek nevezik), és nagyobb valószínűséggel a vérrögképződéssel kapcsolatos tényezők. És bár a vércsoportunkat nem tudjuk megváltoztatni, a stroke kialakulásának vannak más kockázati tényezői, amiket viszont igen: ilyenek a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a magas koleszterinszint, a dohányzás és az elhízás.