Őrület: ismeretlen létformát találtak az emberekben

A testünkben és a testünkön élő mikroorganizmusok közösségét nevezzük mikrobiomnak
Vágólapra másolva!
Egyedi, leginkább vírusokra emlékeztető genetikai anyagokat találtak az emberi emésztőszervrendszerben élő mikrobákban.
Vágólapra másolva!

A kutatók szerint a most felfedezett genetikai anyagok szerkezete annyira egyedi, hogy különböznek minden ismert biológiai ágenstől. Ivan Zheludev, a Stanford Egyetem biológusa szerint bár valamennyire emlékeztetnek a vírusokra, mégsem azok, teljesen új csoportba tartoznak, sokkal inkább tekinthetők egyfajta átmenetnek a genetikai információkat hordozó molekulák és a vírusok között. A szakértők „obeliszkeknek" keresztelték őket.

- írják a kutatók a bioRxiv weboldalon megjelent, egyelőre nem lektorált tanulmányukban.

A testünkben és a testünkön élő mikroorganizmusok közösségét nevezzük mikrobiomnak Forrás: Science Photo Library via AFP/THOM LEACH / SCIENCE PHOTO LIBRARY/Thom Leach / Science Photo Libra

Titokzatos genetikai anyagok az emberrel élő baktériumokban

Az obeliszkek körülbelül 1000 nukleotidból épülnek fel, így nagyon kicsik, ezért sem vették észre őket sokáig a tudósok.

A tanulmányban Zheludev és kutatócsoportja 5,4 millió genetikai szekvenciát tartalmazó adatbázist tekintett át, és csaknem 30 000 különböző típusú obeliszket azonosított. Ezek a struktúrák a vizsgált emberi mikrobiomok nagyjából 10 százalékában voltak jelen.

Ráadásul a vizsgált adatok szerint az emésztőrendszer különböző szakaszain eltérő típusú obeliszkek telepedtek meg.

Azt is kimutatták, hogy az obeliszkek egyik leggyakoribb bakteriális gazdasejtje a Streptococcus sanguinis volt, amelyben 1137 nukleotid hosszúságú obeliszket azonosítottak. A Streptococcus sanguinis elsősorban a szájüregben található meg. Zheludev szerint könnyen elképzelhető, hogy a többi, emberi szervezetben élő baktériumban is találhatunk obeliszkeket.

Az obeliszkek egyedi fehérjéket is kódolnak, amelyeknek szerepe lehet e genetikai entitás replikációjában.

A kutatók egyelőre nem tudják, ezek az obeliszkek milyen hatással vannak a bakteriális gazdasejtekre és így az emésztőrendszer működésére, ennek kiderítése további vizsgálatokat igényel.