Súlyos betegséget okozhat a B-vitamin

vitamin
Mutatjuk, mennyi D-vitamint lehet szedni a szakemberek szerint.
Vágólapra másolva!
Az Ohiói Állami Egyetem kutatása szerint a B6- és B12-vitamin hosszú távú, nagy dózisban történő fogyasztása növelheti a tüdőrák kockázatát a dohányzó férfiaknál.
Vágólapra másolva!

Köztudott, hogy a dohányzás drasztikusan növeli a tüdőrák kockázatát. A betegség kialakulásának veszélyét ugyanakkor tovább fokozhatja, ha a cigarettázok nagy mennyiségű B6- és B12-vitamint szednek, állapította meg egy kutatás, amely a Journal of Clinical Oncology című orvosi szakfolyóiratban jelent meg.

magyarázta Theodore Brasky, az Ohiói Állami Egyetem munkatársa.

Ha hosszú ideig, nagy dózisban szedik a dohányos férfiak a B-vitaminokat tartalmazó táplálékkiegészítőket, akkor nagyobb eséllyel kapnak tüdőrákot Forrás: PhotoAlto via AFP/Frédéric Cirou / Altopress/Frederic Cirou

Mit mond a tanulmány?

A kutatócsoport megállapította, hogy

a tisztán (tehát nem multivitaminos formában) szedett B6- és B12 vitaminok a dohányos férfiaknál 30-40 százalékkal növelték a tüdőrák kialakulásának esélyét.

Tíz év alatt e kockázat három-négyszeresére nőtt, ha a dohányos férfiak napi 20 milligrammnál több B6-vitamint, vagy 55 mikrogrammnál több B12-vitamint vittek szervezetükbe. Érdekesség, hogy nőknél nem figyelték meg ezt a jelenséget, egyelőre tehát rejtély, hogy miért veszélyeztetettebbek a férfiak.

A tanulmány egyébként összesen 77 000 felnőtt adatait elemezte, akik a VITamins And Lifestyle (VITAL) nevű kohorszvizsgálatban vettek részt. Mindannyian 50 és 76 év közöttiek voltak, és 2000 és 2002 között vizsgálták őket.

A közölt eredmények nem jelentik azt, hogy a B-vitaminok rosszak, csak azt, hogy a férfiak egy bizonyos csoportja számára nagy dózisban veszélyesek lehetnek.

– mondta Brasky.

Mindenesetre a tüdőrákot a leghatékonyabban a cigaretta lerakásával lehet visszaszorítani: a CDC szerint a tüdőrákos esetek 80-90 százaléka ugyanis a dohányzáshoz köthető.