Rémisztő és veszélyes lény mászott ki egy nő hűtőszekrényéből

Vágólapra másolva!
Egy ausztrál nő megdöbbenve tapasztalta, hogy egy hatalmas, potenciálisan veszélyes vöröshasú ausztrálsikló (Pseudechis porphyriacus) rejtőzik a hűtőszekrénye víz- és jégadagolójában. A nyolcvan centiméteres kígyó talán hűsítő enyhülést keresett a perzselő hőségben, és végül ott ragadt. Szerencsére a nő megőrizte a nyugalmát, amíg a szomszédjai kapcsolatba léptek egy hivatásos kígyóbefogóval, aki biztonságosan eltávolította a hüllőt.
Vágólapra másolva!

Beindította a hűtőszekrény riasztóját

Az eset helyi és országos szinten egyaránt nagy érdeklődést váltott ki. De nem csak a hívatlan és rémisztő vendégnek számító vöröshasú sikló miatt.

Ausztráliában máshol is látták ugyanezt a fajt: az egyik példány egy étterem kávégépe alatt bújt meg, egy másiknak pedig sikerült felkapaszkodnia a vidéki tűzoltóság egyik járművére.

Ausztrália keleti partjain gyakran találkozhatunk vöröshasú fekete ausztrálsiklókkal (Pseudechis porphyriacus), amelyeket fényes fekete hátukról és jellegzetes, világos alhasukról ismerhetünk fel. A faj mérgező, de nem ismert, hogy agresszív lenne, és csak ritkán mar, hacsak nem provokálják. Leginkább békákat, gyíkokat, kisemlősöket és kígyókat (közte a saját fajtársukat is) fogyaszt.

A harapása miatt eddig nem regisztráltak megerősített halálos esetet, amely kevésbé mérgező, mint más, az Elapidae családba tartozó ausztrál kígyóké.

Mérge azonban kellemetlen tüneteket, például vérzést és duzzanatot, fejfájást, hasi fájdalmat, hányingert, hányást, hasmenést és izomgyengeséget okozhat.

– mondta Gail Auricht az ABC-nek, amit a ScienceAlert online tudományos portál idéz. – Ahogy megfordult úgy tűnt, hogy elakadt; első látásra csak a kígyó alsó felét láttam, de az állat olyan nagy erőt fejtett ki, amivel sikerült kinyitnia az ajtót, ami beindította a hűtőszekrény riasztóját.

És hogy miért pont a hűtőszekrény? A szakemberek szerint a kígyó valószínűleg vizet keresett, vagy a hőség elől akart elmenekülni. Ezek a hüllők ugyanis nem tudják szabályozni a belső hőmérsékletüket, ezért enyhébb helyeken igyekeznek menedéket találni a szélsőséges időjárás elől.

Egyre gyakoribbak az ilyen találkozások

Ausztráliában nem ritka, hogy kígyókat találnak a lakóházak közelében. Ahogy melegszik az idő, az állatok szívesen sütkéreznek a napon, de vonzza őket az autó motorjának melege is.

Meleg időben leginkább a hűvösebb helyeken, például a légkondicionáló mögött, a hűtőszekrény alatt, a WC-csészében, a grillsütő alatt vagy egy támfal résében bukkannak fel.

Egy vöröshasú ausztrálsikló (Pseudechis porphyriacus) rejtőzött a hűtőszekrényben Forrás: Wikimedia Commons/Oliver Neuman

Ahogy arra a szakemberek emlékeztettek, Ausztrália éghajlata 1910 óta mintegy 1,4 Celsius fokkal melegedett, és a hőmérséklet egyes területeken az egekbe szökött. A hűtőszekrényben rejtőző kígyót befogó Simon Hempel azt is elárulta, hogy a heves esőzéseket követő forró időjárás miatt a munkája még zsúfoltabbá vált a közelmúltban. A férfi rávilágított

az ilyen találkozások kiszámíthatatlan természetére is.

A szakértők az esethez kapcsolódva azt tanácsolják, hogy tartsuk zárva az ajtókat és az ablakokat, tároljuk biztonságosan elzárva az ételt és a szemetet, és hívjunk szakembert, ha kígyóval találkozunk.