Kiderült, mi okozza a rettegett fiatalkori betegséget

agy, alzheimer, demencia
Alzheimer's and dementia research, conceptual image. Magnetic resonance imaging (MRI) scan of a human brain on a screen. (Photo by TEK IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY / ABO / Science Photo Library via AFP)
Vágólapra másolva!
Bár a demencia sokkal gyakoribb az idősebb felnőtteknél, évente több százezer embert diagnosztizálnak fiatalkori demenciával. Egy új kutatás most azt vizsgálta, miért alakulhat ki a betegség fiatalkorban.
Vágólapra másolva!

A korábbi kutatások főként öröklődő, genetikai tényezőkre koncentráltak, az új publikáció azonban ennél tovább ment, és összesen 15 olyan életmódbeli tényezőt azonosított, ami korai szellemi leépüléshez vezethet.

- mondja David Llewellyn epidemiológus, az Egyesült Királyságbeli Exeteri Egyetem munkatársa, aki szerint az eredmények fényében célzottan ki lehet iktatni a kockázatot növelő tényezőket.

Évente több százezer embert diagnosztizálnak korai demenciával Forrás: Science Photo Library via AFP/TEK IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Tek Image/Science Photo Library

Vitaminhiány is vezethet demenciához

A kutatócsoport 356 052, 65 év alatti brit lakos egészségügyi adatait elemezte. Az alacsony társadalmi-gazdasági státuszt, a társadalmi elszigeteltséget, a halláskárosodást, a stroke-ot, a cukorbetegséget, a szívbetegséget és a depressziót mind összefüggésbe hozták a korai demencia magasabb kockázatával.

A D-vitamin hiánya és a C-reaktív fehérje (CRP) magas szintje (amelyet a máj termel a gyulladásokra adott válaszként) szintén magasabb kockázatot jelentett, csakúgy, mint az ApoE4 ε4 génváltozat két verziójának megléte (ezt a genetikai faktort már az Alzheimerrel is összefüggésbe hozták).

Az alkohol és a demencia összetett kapcsolata

A szakértők nagyon különös összefüggést találtak az alkoholfogyasztás és a korai demencia között; az adatok alapján a mérsékelt alkoholfogyasztók és nagyivók körében kevesebb fiatalkori demens beteget találtak.

Hiba lenne azonban olyan konklúziókat levonni, hogy az alkohol véd a demenciától;

a kutatók szerint sokkal inkább arról lehet szó, hogy a vizsgálatban résztvevő absztinensek azért hagytak fel az ivással, mert eleve egészségügyi problémákkal küzdenek, amik hajlamosíthatnak a demencia korai megjelenésére.

Az iskolai végzettség sem mindegy a demencia szempontjából

A kutatók azt is megállapították, hogy a magasabb iskolai végzettség és a nagyobb szorítóerő összefüggésbe hozható a fiatalkori demencia alacsonyabb kockázatával.

„Az időskori demencia vizsgálatakor már megállapítottuk, hogy életmódbeli változtatásokkal egy sor kockázati tényező módosítható. A megelőzésben a fizikai tényezők mellett a mentális egészség is fontos szerepet játszik, beleértve a krónikus stressz, a magány és a depresszió elkerülését" - mondja Sebastian Köhler neuroepidemiológus a hollandiai Maastrichti Egyetem munkatársa.

Életmód-változtatással a korai demencia ellen

Bár az eredmények nem bizonyítják, hogy a demenciát a fentebb felsorolt tényezők okozzák, segítenek részletesebb képet alkotni a betegségről. Ezek a kutatások elsősorban abban jelentenek nagy segítséget, hogy a tényezők pontosabb megismerése hozzájárul a hatékonyabb kezelések és megelőző intézkedések kidolgozásához. Jó hír, hogy az azonosított tényezők többségén életmódbeli változtatásokkal módosíthatunk, ami jelentősen csökkenti a korai demencia kialakulásának esélyét.

- magyarázta Stevie Hendriks idegkutató, a Maastrichti Egyetem munkatársa.

A kutatást a JAMA Neurology szaklapban publikálták.