Megdöbbentő titkot rejtett a hiányzó fejű tinédzser múmia

múmia
A röntgenfelvételek tisztábban mutatták a második magzatot, mint a CT-vizsgálatok
Vágólapra másolva!
Magzatot találni a mumifikálódott maradványokban szinte példátlannak számít. A tudósok azonban azt állítják, hogy felfedeztek egy mumifikálódott tinédzsert, aki akkor halt meg, miközben ikreket hozott a világra.
Vágólapra másolva!

Egy felfedezetlen ikertestvér

Ez az első ilyen jellegű múmia, amelyet valaha felfedeztek. A mumifikálódott maradványok vizsgálatát végző Francine Margolis szerint a 14 és 17 év közötti tinédzser valószínűleg szülés közben halt megó több mint kétezer évvel ezelőtt.

A balzsamozók a bebugyolált magzatot a lábai közé helyezték; úgy tűnik, hogy senki sem tudta, hogy ikrekkel volt terhes.

A maradványok több mint száz évig szunnyadtak a Smithsonian Múzeum gyűjteményében, mígnem Margolis úgy döntött, hogy közelebbről is megvizsgálja őket: CT-vizsgálatot végzett a mumifikálódott nő maradványain, hogy medencei méréseket végezzen a halál okának megerősítése érdekében. Ehelyett azonban valami igen meglepőt fedezett fel.

A röntgenfelvételek tisztábban mutatták a második magzatot, mint a CT-vizsgálatok Forrás: (International Journal of Osteoarchaeology

A szakemberek ezután megvizsgálták a maradványok röntgenfelvételeit, és csodálkozva láttak egy második magzatot.

– mondta David Hunt, a George Washington Egyetem antropológusa a Business Insidernek, amit a ScienceAlert online tudományos portál idéz.

A tudósok a közelmúltban publikálták a felfedezésüket az International Journal of Osteoarchaeology című folyóiratban.

Megoldatlan rejtélynek tűnik

A kutatók először 1908-ban tárták fel a múmia maradványait. Ahogy fogalmaztak, nem lehet tudni, hogy az anya vagy bárki más tudott-e a második ikertestvérről. A magzat helyzete szintén rejtélyes. Úgy tűnik, valahogy a test a mellüregbe került, amikor a nőt bebalzsamozták.

– írták a szakemberek a tanulmányban.

a) A múmia CT-vizsgálata. A nyíl a mellkasüregen kívüli maradványokat jelöli. A kör a magzati koponyát, bordákat és hosszú csontokat jelöli. (b) A női múmia mellkasi üregének röntgenfelvétele. Vegye figyelembe a magzati csontokat, beleértve az idegívet és a kézközépcsontot, amely a mellkasüregen kívülre vándorolt (nyíl), valamint a magzati maradványokat a bal mellkasi üregben (kör) Forrás: International Journal of Osteoarchaeology

Hozzátették: az emberi maradványokat tartalmazó múzeumi gyűjtemények ellentmondásosak, és a Smithsonian már nem engedélyezi a szövet-, csont-, fog- vagy körömminták roncsolásos vizsgálatát. Ezért nehéz többet megtudni azon túl, amit a CT és a röntgensugarak elárulhatnak.

Ráadásul az anya feje is hiányzik, ami tovább nehezíti, hogy a csapat többet tudjon meg az általános egészségi állapotáról.

A CT-szkennelés a legkevésbé invazív, így egy újabb vizsgálat az eddigieknél több betekintést nyújthat az anyáról és az ikrekről. A kutatók kíváncsiak például arra, hogyan került az első magzat feje a nő szülőcsatornájába. Bár Margolis és Hunt biztos benne, hogy ez vezetett az anya halálához, a pontos okokat nem tudják megállapítani. A szakemberek abban bíznak, hogy a magzat koponyájára összpontosító CT-vizsgálatok új információkkal szolgálhatnak majd.