Bármikor rászabadulhat a világra egy halálos „zombivírus”

tundra, permafroszt, Szibéria
Vágólapra másolva!
Évek óta közismert tény, hogy több olyan vírus is található jégbe fagyva az Északi-sarkon, amelyek ellen a ma élő emberek immunrendszere nincsen felkészülve. Egyes vírusok akár több ezer, vagy több millió évesek is lehetnek, és hatalmas bajt okozatnak, ha kiszabadulnának - írta a Bors.
Vágólapra másolva!

A permafrosztokba fagyott vírusok miatt egy "sarkvidéki megfigyelőhálózatot" hoztak létre a világ vezető hatalmai. A hálózat egyik kutatócsoportja most

felfedezett egy "zombivírusnak" nevezett mikroorganizmust a szibériai jégbe zárva.

Jean-Michel Claverie, az Aix-Marseille Egyetem genetikusa a témában azt mondta: Kevés figyelmet fordítanak az emberek azokra a járványokra, amelyekre a messzi északon bukkantunk. Bármikor délre is lehúzódhatnak ezek a vírusok, amelyek közt vannak olyanok, amelyek könnyen megfertőzhetik az embereket, és egy újabb járvány kitörése kezdődhet meg velük. Lehetséges az is, hogy az immunrendszerünk soha nem került kapcsolatba ehhez hasonló mikrobákkal, és ez egy másik hatalmas aggodalomra ad okot.

Megvalósulhat az a forgatókönyv, hogy

egy ismeretlen vírus, ami egyszer megfertőzött egy neandervölgyi embert, most visszatér hozzánk.

Egyelőre valószínűtlen, de hamar valós lehetősséggé válhat.

A kutató korábban már két, évezredekkel ezelőtt létezett vírust is "újraélesztett", hogy megvizsgálhassa őket. Claverie még azelőtt meg akarja érteni ezeket a mikrobákat, mielőtt az emberiség rá lenne kényszerítve, hogy felvegye a harcot ezekkel a vírusokkal.

"A kockázat minden bizonnyal növekedni fog a globális felmelegedés kontextusában, amely során a permafroszt olvadása is tovább gyorsul. Az ipari vállalkozások nyomán pedig egyre többen fogják benépesíteni az Északi-sarkot."

Nem tudjuk, hogy milyen vírusok hevernek odakint, fennáll a veszélye annak is, hogy egy gyermekbénulás-szerű betegség ősi formája szabadul ki - mondta a professzor.