Hatalmas, 4.000 éves erődítményt fedeztek fel Arábia északnyugati részén

Khaybar-oázis
A fallal körülvett Khaybar-oázis északi szakaszából származó bástya hálózat digitális rekonstrukciója.
Vágólapra másolva!
Az Észak-Arábiai sivatag oázisait nem vándorló populációk lakták Kr.e. a 4. és 3. évezredben. a Khaybar-oázist körülzáró erődítményt, mely az egyik leghosszabb ismert ebből az időszakból, a CNRS és a Royal Commission for AIUla (RCU) tudós csapata tárta fel. A tanulmányt a Journal of Archaeological Science: Reports magazinban publikálták.- írja a phys.org.
Vágólapra másolva!

Ez az fallal körülvett oázis a Tayma-oázis mellett az egyik legnagyobb Szaúd-Arábiában. Bár számos a bronzkorból való fallal körülvett oázist dokumentáltak már, ez a jelentős felfedezés új fényt vet az emberi okkupációra Arábia északnyugati részén, és jobban megmutatja a helyi társadalmi komplexitást az iszlám előtti korszakban.

Utalva a terep vizsgálatokra és a távérzékelő adatokra építészeti tanulmányokkal, a csapat úgy becsli, hogy az erődítmény eredeti dimenziói: 14.5 kilométer hosszú és 1.70-2.40 méter vastag, és megközelítőleg 5 méter magas.

A fallal körülvett Khaybar-oázis északi szakaszából származó bástya hálózat digitális rekonstrukciója. Forrás: https://phys.org/news/2024-01-discovery-immense-fortifications-dating-years.html

Eredeti hosszának valamivel kevesebb, mint a fele maradt fenn (41%, 5.9 km és 74 bástya). Ez a kolosszális épület majdnem 1.100 hektár vidéki és lakott területet zárt körül. Az ásatások során gyűjtött minták szénizotópos kormeghatározása alapján úgy becslik, hogy az erődítményt Kr.e. 2250 és 1950 között építették. Bár a tanulmány megerősíti, hogy a Khaybar-oázis egyértelműen az Arábia északnyugati részén lévő fallal körülvett oázis hálózathoz tartozott, a bástya felfedezése kérdéseket vet fel. Miért építették? Milyen volt annak a populációknak a természete, akik építették, különösen, hogy milyen volt a kapcsolatuk az oázison kívül lévő populációkkal.
A felfedezéssel jelentősen fejlődik az Arab-félsziget északnyugati részének történelem előtti, iszlám előtti, és iszlám múltjának ismerete.

(Forrás: https://phys.org/)