Többet szeretne mozogni? Meglepő megoldással álltak elő a tudósok

testmozgás, futás, mozgás, edzés
Hat perc nagy intenzitású edzés elegendő ahhoz, hogy egy kulcsfontosságú fehérje termelődjön az agyban
Vágólapra másolva!
Ha szükségünk van egy kis lendületre ahhoz, hogy elérjük az egészségi és fitneszcéljainkat, akkor érdemes megfontolnunk, hogy szeretetteljes módon lemondunk arról, hogy a párunkkal közösen sportoljunk. Egy új tanulmány szerint a közösen sportoló idősebb párok összességében kevésbé aktívak, mint azok, akik külön-külön tervezik a napi testmozgásukat.
Vágólapra másolva!

A jól bevált szokásokhoz és rutinokhoz kötődik

A szingapúri Nanyang Technológiai Egyetem (NTU) kutatói 240, 54 és 72 év közötti ember adatait vizsgálták meg, akik tizenkettő héten keresztül fitneszkövetővel rögzítették azokat, például a napi lépéseket és az elégetett kalóriákat.

– mutattak rá a kutatók a ScienceAlert online tudományos portálnak.

Korábbi tanulmányok szerint a másokkal együtt végzett testmozgás élvezetesebbé teheti az edzést, valamint az „elszámoltathatóságot" és extra motivációt adhat a testmozgáshoz Forrás: Pexels.com

A tudomány már nem ennyire egyértelmű ebben a kérdésben. Korábbi tanulmányok szerint

a másokkal együtt végzett testmozgás élvezetesebbé teheti az edzést, valamint az „elszámoltathatóságot" és extra motivációt adhat a sportoláshoz.

Az International Journal of Human–Computer Interaction című folyóiratban publikált, legfrissebb kutatás azonban azt mutatja, hogy a közös testmozgást végző párok alacsonyabb aktivitási szintje a jól bevált szokásokhoz és rutinokhoz, valamint az emberek beállítottságához kötődik.

A testmozgás fontos az egészség megőrzéséhez

Más szóval, a napi 10 ezer lépés kitűzése könnyebb lehet egy, mint két ember számára: kettő esetében ugyanis mindkettőjüknek meg kell találnia a sportolásra szánt időt a napi rutinban, de a motivációt is ahhoz, hogy napirendre tűzzék az aktív programot.

– mondta Sapphire Lin, az NTU egészségügyi kutatója. – Ez viszont megnehezíti a testmozgás beépítését, és demotiváló hatású lehet.

Úgy tűnik jobb, ha egyedül indulunk el edzeni Forrás: Pinterest

Hozzátette: a világ népessége általában véve továbbra is öregszik, és az is bizonyított, hogy a testmozgás mennyire fontos az egészség megőrzéséhez: ez különösen igaz a későbbi életéveinkben, amikor a szervezetünk elkezd „leépülni". Szakemberek szerint nyilvánvaló, hogy testünknek csak véges élettartama van és az öregedéssel egyre több fizikai és mentális probléma merülhet fel, de számos bizonyíték létezik arra, hogy az aktív életmód segíthet a hanyatlás egy részét lelassítani.

Az új tanulmány érdekes betekintést nyújt az idősebb felnőttek fittségének megőrzésének legjobb módjaiba, ugyanakkor feltárja, hogy azok, akik személyre szabott visszajelzést kaptak a fitneszkövető alkalmazásukról, végül aktívabbak lettek.

A kutatás tehát azt sugallja, hogy az idősebb felnőttek hatékonyabban sportolhatnak, ha inkább a saját rutinjuk megváltoztatására összpontosítanak ahelyett, hogy párként próbálnának meg edzeni.