Itt a kávézacc hihetetlen hasznosítási lehetősége

kávézacc
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Nem kevesebb, mint harminc százalékkal erősebb betont készíthetünk, ha elszenesedett kávézaccot dolgozunk fel és adunk a keverékhez. Az ausztrál kutatók okos receptje több problémát is megoldhat egyszerre.
Vágólapra másolva!

Környezeti kihívást jelent

A világon évente elképesztő mennyiségű, mintegy tízmilliárd kilogramm kávéhulladék keletkezik globálisan. Ennek nagy része a hulladéklerakókban végzi.

– magyarázta Rajeev Roychand, az RMIT Egyetem mérnöke a ScienceAlert online tudományos portálnak.

A globálisan virágzó építőipari piac miatt egyre nagyobb az erőforrás-igényes beton iránti igény, ami egy sor újabb környezeti kihívást okoz.

A megmaradt kávézacc csodálatos gyakorlati felhasználási lehetőségét fedezték fel Forrás: Pinterest

– mutatott rá Jie Li, az RMIT mérnöke. – Az erőforrások végesek és a homokbányászat környezeti hatásai miatt kritikus és hosszú távú kihívásokat jelent a fenntartható homokellátás fenntartása.

Hozzátette: a körforgásos gazdasági megközelítéssel távol tarthatnánk a szerves hulladékot a hulladéklerakóktól, és jobban megóvhatnánk az olyan természeti erőforrásainkat is, mint a homok.

Lebontja a szerves molekulákat

Az olyan szerves termékeket, mint a kávézacc, nem lehet közvetlenül a betonhoz adni, mert olyan vegyi anyagok szivároghatnak ki belőlük, amelyek gyengítik az építőanyag szilárdságát. Ezért a csapat

alacsony energiaszintet használva több mint 350 Celsius fokra hevítette azt, miközben megfosztotta azt az oxigéntől.

A Journal of Cleaner Production tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint ezt a folyamatot pirolízisnek nevezik. Ez lebontja a szerves molekulákat, így egy porózus, szénben gazdag faszén, az úgynevezett bioszén keletkezik, amely képes kötéseket kialakítani, és ezáltal beépülni a cementmátrixba.

Harminc százalékkal erősebb betont készíthetünk, ha elszenesedett kávézaccot dolgozunk fel és adunk a keverékhez Forrás: Pinterest

A kutatóknak még fel kell mérniük cementtermékük hosszú távú tartósságát.

Most azt tesztelik, hogyan viselkedik a hibrid kávé-cement fagyasztási/olvadási ciklusok, vízfelvétel, kopás és sok más stresszhatás alatt. A csapat megpróbál bioszenet is létrehozni más szerves hulladékforrásokból, beleértve a fát, az élelmiszer- és a mezőgazdasági hulladékot.

Shannon Kilmartin-Lynch, az RMIT mérnöke elárulta, hogy bár a kutatás még a korai szakaszban jár, de ezek az izgalmas eredmények innovatív módot kínálnak arra, hogy jelentősen csökkentsék a hulladéklerakókba kerülő szerves hulladék mennyiségét.