Egy cápa visszanövesztette uszonyát, miután az emberek megcsonkították

selyemcápa, Carcharhinus falciformis
A selyemcápa horoggal a szájában, mikor újra látták 2023-ban.
Vágólapra másolva!
Chelsea Black a Miamii Egyetem kutatója a The Conversation magazinban számol be megdöbbentő felfedezéséről, egy cápa csodálatos gyógyulásáról, aki visszanövesztette hátúszóját, miután valaki megcsonkította.  A cápák 400 millió éve itt vannak a Földön, az ember még sehol sem volt, mikor ők már rótták az óceánokat. Túléltek több tömeges kihalást, de az emberi gonoszságot,, kapzsiságot és ostobaságot nem biztos hogy túlélik. A hatodik tömeges kihalási esemény zajlik, amit az ember okoz. Ezúttal ez a kis selyemcápa - az egyik veszélyeztetett faj - győzedelmeskedett az emberi kegyetlenségen és felépült. Itt a története. 
Vágólapra másolva!

Chelsea Black és csapata 2022-ben címkével látott el selyemcápákat (Carcharhinus falciformis). A selyem cápák gyakoriak nyílt óceánon és 3 méter hosszúra nőnek. Minden nyáron összegyűlnek Florida déli részén, de hogy az év többi részét hol töltik, rejtély.Egy helyi hajós kapitány és búvár, John Moore elvitte a kutatókat egy helyre, ahol ismert, hogy a cápák összegyűlnek. 10 selyemcápát óvatosan megfogtak és GPS nyomkövetővel látták el őket. A nyomkövetők olyanok, mint a fülbevalók, nem zavarják az úszást és néhány év múlva leesnek.

Nem a nyomkövető címkéből tudták a tudósok, hogy hol jár a cápa, hanem a címke erőszakos eltávolítása által figyeltek meg egy váratlan regenerálódási folyamatot. Foró: Josh Schellenberg Forrás: https://theconversation.com/i-set-out-to-investigate-where-silky-sharks-travel-and-by-chance-documented-a-sharks-amazing-power-to-regenerate-its-sabotaged-fin-220106

Néhány héttel később egy búvár és víz alatti fotós, John Schellenberg, aki ismerte a kutatók munkáját, küldött egy fotót Blacknek. A fotón egy hím selyemcápa volt, hátúszóján egy nagy sebbel., mintha valaki kivágott volna egy nyomkövetőt. Mivel a kutatók amikor a nyomkövetőket a cápákra helyezték, egy második címkével is ellátták őket, amin az egyedi azonosító számuk van, tudták, hogy ez az egyik általuk nyomkövetővel ellátott cápa. A selyemcápákat gyakran megfogják a helyi halászok ezen a területen, de Floridában illegális megölni, vagy megtartani őket. Mivel a fotón látható volt, hogy több horog van a cápa szájában, tudták, hogy számtalanszor megfogták azóta, hogy jeladót kapott. Hogy miért tették ezt, az rejtély, de talán el akarták adni a jeladót, vagy a kutatást akarták akadályozni.

Chelsea Black, középen, a Miamii Egyetem egy műholdas címkéző csapatát vezeti 2022. júniusában. Forrás: https://theconversation.com/i-set-out-to-investigate-where-silky-sharks-travel-and-by-chance-documented-a-sharks-amazing-power-to-regenerate-its-sabotaged-fin-220106

Egy évvel később 2023 nyarán John Moore, aki figyelte, hogy a megjelölt cápák visszatérnek-e Jupiter partjaihoz. A fotók közt vol egy selyemcápa, akinek furcsa alakú hátuszonya volt. számos fotót
Black tundra, hogy ez az egyik megfigyelt cápájuk és néhány nappal később Moornak sikerült ia egy elég közeli fotót készítenie, amin látszódott az azonosítószám. Schellenbergnek is sikerült lefotóznia a cápát az azonosító számmal és a kát fotón a kutató össze tudta hasonlítani a hátúszókat: a gyógyultat és a frissen sérültet. A kutató elemezte a fotókat és úttörő felfedezést tett.A gyógyulás meglepő volt: Nem csak hogy teljesen begyógyult a seb, de a 2023-as hátúszó mérete 10.7%-kal nagyobb volt, mint a 2022-es sérülés után. Új úszószövet regenerálódott. 332 napon belül a cápa regenerált elegendő szövetet, hogy hátúszója eredeti méretének majdnem 90%-át visszanövesztette, majdnem több, mint a felét visszanövesztette annak, amit 2022-ben levágtak.

A sebesült cápa első észlelése 2022 júliusban. Forrás: https://theconversation.com/i-set-out-to-investigate-where-silky-sharks-travel-and-by-chance-documented-a-sharks-amazing-power-to-regenerate-its-sabotaged-fin-220106

A hátúszó döntő az egyensúlyozásban, kormányzásban és hidrodinamikában, létfontosságú, hogy a cápa vadászni tudjon és túléljen. Az hogy nincs jele a fertőzésnek és alultápláltságnak a szóban forgó selyemcápánál, rendkívüli kitartásra utal.

A tudósok tudják, hogy a cápáknak hihetetlen gyógyuló képességük van - de a megfigyelések mögötti mechanizmus még kevéssé tanulmányozott. Bár a végtag regeneráció széles körben dokumentált más tengeri állatoknál, például a tengeri csillagnál és a rákoknál, csak egy dokumentált eset van, hogy egy cápa hátúszója regenerálódott: egy cetcápa az Indiai-óceánban visszanövesztette a hátúszóját egy hajó balesetet követően 2006-ban.

A cápát egy évvel később, 2023 júniusban észlelték gyógyult hátúszóval. Fotó: John Schellenberg Forrás: Origo

400 millió éves reziliencia Okva van, hogy a cápák hosszabb ideje vannak a Földön, mint a fák és többszörös kihalás eseményeket túléltek, ami más fajokat eltörölt. A cápák 400 millió év evolúciós adaptációjának a terméke, ami figyelemre méltó rezilienciájuk mutat és túlélésük alapja. Hajszálpontoan meghatározni a képességet, ami olyan rezilienssé teszi őket, jelentős tudományos előrelépés, különösen, ha azt vesszük, hogy a tudósok még mindig nem tudják, hogy a selyemcápák hol töltik idejük nagy részét az Atlanti-óceánban.

A hátúszó változásai 2022-ből és 2023-ból. Fotó: Josh Schellenberg és John Moore Forrás: https://theconversation.com/i-set-out-to-investigate-where-silky-sharks-travel-and-by-chance-documented-a-sharks-amazing-power-to-regenerate-its-sabotaged-fin-220106

A kísérlet, hogy aláássa a cápa tudományt és ártson egy cápának, végül hiábavalónak bizonyult. A cápa szívóssága győzedelmeskedett és egy csodálatos felfedezéshez vezetett a fajt illetően. A történet azt is mutatja, hogy számtalan egyén van, köztük tudósok, és akik lelkesednek a cápákért, mint Josh és John, akik őszintén szeretik és tisztelik ezeket az állatokat.

A gyógyulási ráta alapján Black úgy számolta, hogy lehet, hogy 100%-osan visszanőhet az uszony.

(Forrás: The Conversation: https://theconversation.com/)