Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Mennyi esély van az eltűnt tengeralattjáró utasainak megmentésére?

A Titan merülés közben
Vágólapra másolva!
Vasárnap óta keresik az eltűnt turista-búvárhajót az Atlanti-óceánon. A mini-tengeralattjáró négy utast és a kormányost szállított volna a Titanic roncsához. A Titan nevű ún. batiszkáffal, kisméretű tengeralatti járművel 1 óra 45 perc ereszkedés után veszítette el a kapcsolatot az expedíció felszíni hajója. A Titan fedélzetén négy napig elegendő oxigén van, tehát ennyi idő alatt kell megtalálni a búvárhajót. Az utasait azonban a hideg is fenyegeti. Ha tönkrement a Titan energiaellátása, a nulla fokos óceán miatt az öt ember kihűlhet a mini-tengeralattjáró belsejében. A mentőakció sikerének egyik legfőbb akadálya az, hogy ha meg is találnák az eltűnt Titant, összesen három olyan búvárhajó van a világon, amely le tud merülni a közel 3900 méteres mélységbe.
Vágólapra másolva!

Hol lehet a Titan?

A kanadai Parti Őrség nyilatkozata szerint a keresést nehezíti, hogy egyrészt az óceán egy távoli részén kell a felszínen keresni a búvárhajót, másrészt pedig, hogy a víz alatt is kutatni kell utána. Szakértők szerint azonban kicsi az esélye, hogy a Titan a felszínen sodródjon, de annak is, hogy valahol a felszín és a tengerfenék között lebegjen.

A Titan mini-búvárhajó egy víz alatti teszten Forrás: OceanGate

David Marquet kapitány, egy amerikai atom-tengeralattjáró volt parancsnoka szerint a Titan valószínűleg a tengerfenéken van, és

mindössze 1 százalék esély van arra, hogy onnan meg tudják menteni az öt utast.

Ha mégis a felszínen lebegne valahol az eltűnt turista-búvárhajó, az sem jelentené önmagában a megmenekülést az utasok számára, mert a Titan búvónyílása belülről nem nyitható. Az pedig kérdéses, hogy van-e rajta olyan nyílás, amelyen keresztül levegő juthatna a búvárhajó belsejébe.

A mentés nehézségei

A kapitány arra is emlékeztetett a News Nation amerikai csatornának adott interjújában,

a Titanic roncsa olyan mélyen fekszik, hogy ide a harci tengeralattjárók nem tudnak lemerülni.

Csak oceanográfiai kutató batiszkáfok képesek ebben a mélységben működni, és még az amerikai flotta két mélytengeri mentő-tengeralattjáróját sem lehetett volna bevetni itt, mert azok maximális merülési mélysége is csak 1450 méter volt. A két DSRV-t ráadásul már kivonták a szolgálatból.

Amennyiben a világon elérhető három megfelelő mini-tengeralattjáró egyike megtalálná a Titant, akkor sem tudna rákapcsolódni, dokkolni, és átvenni az utasait, mert a Titanon nincs dokkolónyílás.

A Titan merülés közben Forrás: OceanGate

A megoldást egyedül egy olyan, tengerfenéki bányászatra használt hajó jelenthetné, amely képes ilyen mélységbe leengedni olyan eszközöket, pl. markolókanalat és drótköteleket, amelyek fel tudnák emelni a búvárhajót az óceán mélyéről. Hasonló módszerrel próbálta ellopni az óceáni fenekéről egy szovjet tengeralatjáró roncsát a CIA az 1970-es években, az esetről részletes cikket közöltünk az Origón.

Marquet kapitány szerint egy ilyen hajó Bostonban állomásozik, de ez is 1600 kilométerre van a helyszíntől, márpedig itt az idő kulcskérdés.

A szakértők emlékeztetnek az orosz Kurszk atom-tengeralattjáró esetére is, amely alig 108 méteres szakaszon süllyedt el a Barents-tengeren 2000-ben, mégis 16 órába telt, amíg megtalálták. A Kurszkon volt dokkolózsilip, de az orosz mini-tengeralattjárók többszöri próbálkozás ellenére sem tudtak rákapcsolódni a Kurszkra. A nyílásokat végül norvég búvárok nyitották ki, és ekkor derült ki, hogy a zsilipkamrákat már korábban elárasztotta a tenger, tehát sikeres dokkolás esetén sem lehetett volna megmenteni a matrózokat.

A Pisces III kábelfektetés közben került bajba 1973-ban az Atlanti-óceánon. 480 méter mélyről sikerült felemelni Forrás: Wikipedia

Az egyetlen sikeres mélytengeri mentés 1973-ban történt, amikor az ír partok közelében elsüllyedt a Pisces III nevű brit mini-tengeralattjáró. A búvárhajót 76 óra elteltével sikerült kiemelni. A két utasának már csak 12 percre elegendő levegője volt.

A Priz AS-28 orosz mini-tengralattjáró 2005-ben akadt bele fenékhálókba. 3 nap múlva szabadította ki egy brit mentőegység Forrás: Janes

2005-ben az orosz Priz AS-28 mini-tengeralattjáró 198 méteres tengerrészen süllyedt el. A hétfős személyzet három teljes napot töltött a tengerfenéken, mire a segítségül küldött brit Scorpio-45 nevű mentő tengeralattjáró ki nem szabadította a rátekeredett kötelekből a Prizt.

A cikk folytatódik, lapozzon!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről