Mesterséges esőt idéztek elő Pakisztánban a szmog miatt

Vágólapra másolva!
A történelemben először használtak mesterséges esőt Pakisztánban a veszélyes mértékű légszennyezettség miatt.
Vágólapra másolva!

Pakisztán keleti megavárosát, Lahorét légszennyezés szempontjából a világ egyik legrosszabb helyének tartják. A dél-ázsiai országban végzett első ilyen jellegű kísérletben

felhővető berendezéssel felszerelt repülőgépek – ami segíti a felhőképződést és növeli a csapadékot - repültek át szombaton a város tíz legszmogosabb része fölött.

Pandzsáb ügyvezető minisztere az Al Jazeera szerint a hatóságok 15 kilométeres körzetben figyelik a mesterséges eső hatását.

A mesterséges esőnek vagy kék égboltnak is nevezett folyamat során a jéghez hasonló szerkezetű ezüstjodidot juttatnak a felhőkbe, hogy elősegítsék a páralecsapódást eső formájában - írja a Sky News.

Az ajándék felhővető az Egyesült Arab Emírségekből érkezett, 10-12 napja.

Az Egyesült Arab Emírségekben mostanában egyre gyakrabban alkalmazzák a felhővetést, hogy esőt idézzenek elő az ország száraz területein.

Szakértők szerint az eső hatékonyan csökkenti a szennyezést.

Mennyire veszélyes a légszennyezés?

A PM2.5 szennyező anyagok – amelyek a tüdőn keresztül a véráramba jutó mikrorészecskék és rákot okozhatnak – meghaladták a veszélyességi szintet szombaton Lahore-ban,

az Egészségügyi Világszervezet veszélyességi határértékének több mint 66-szorosát állapította meg.

A France24 hírportál szerint Pakisztánban az egymást követő kormányok különféle módszereket alkalmaztak Lahore légszennyezettségének csökkentésére, beleértve az utakra permetezett vizet, valamint az iskolák, gyárak és piacok hétvégi bezárását, ezek azonban nem jártak sikerrel.

Pakisztán légszennyezettségi problémája az elmúlt években súlyosbodott az alacsony minőségű dízelgőzök, a szezonális terményégetésekből származó füst és a hidegebb téli hőmérséklet következtében.

A városban több mesterséges esőt használnak majd fel, valamint szmogtornyokat állítanak fel, amelyek a szennyezés elfogására szolgálnak.