Különös macska- és antropomorf geoglifákat találtak

geoglifa
Különös macska- és antropomorf geoglifákat találtak a Peru déli részén található Ica régióban
Vágólapra másolva!
A San Luis Gonzaga National University of Ica (Unica) régészeiből álló csapat geoglifákat fedezett fel Peru déli részén található Ica régióban. A felfedezés El Ingenio és Changuillo körzetében történt, ahol a csapat huszonkilenc talajrajzot azonosított: ezek macska- és antropomorf alakokat ábrázolnak.
Vágólapra másolva!

A HeritageDaily online tudományos portálnak nyilatkozó kutatók szerint a geoglifák a Krisztus előtti 300 és Krisztus utáni 100 között keletkeztek, ami megfelel a késői Paracas-korszaknak és a korai Nasca-korszaknak. Ahogy emlékeztettek,

a geoglifák, vagy más néven talajrajzok, illetve földvésetek gigantikus grafikák, melyeket a felszíni réteg átmozgatásával, vagy a talaj lemélyítésével, akár kővel való borításával hoznak létre.

A Paracas egy andoki kultúra volt, amely Krisztus előtt 800 körül olvadt össze. A régióban számos geoglifát hoztak velük kapcsolatba, köztük az úgynevezett Palpa talajrajzokat a mai Palpa város környékén, valamint a Paracas-félsziget északi oldalán, a Pisco-öbölnél található Paracas „kandelábereket".

Úgy tartják, hogy a Paracas-kultúra a Krisztus előtt 100 körül kialakult Nasca-kultúra előfutára lehetett.

Különös macska- és antropomorf geoglifákat találtak a Peru déli részén található Ica régióban Forrás: Genry Bautista

Míg számos Nasca-geoglifa különböző élőlényeket, például stilizált kolibriket, pókokat, majmokat, halakat, cápákat, orkákat, gyíkokat és növényeket ábrázol a sík sivatagi terepre vésve, addig a Paracas-geoglifák viszonylag rejtélyesebbek. A paracasi petroglifákra (a sziklarajzok az emberi művészet legrégebbi fennmaradt alkotásai közé tartoznak és a világ számos pontján fellelhetők) emlékeztető motívumokat ábrázolnak, valamint kétértelmű emberszerű alakokat vagy harcosokat próbáltak meg a földbe vésni.

Az Ica régióban nemrégiben drónok segítségével végzett vizsgálat során az El Ingenio körzetben tíz geoglifát azonosítottak a szakemberek, amelyeken macskaalakok láthatók; ezek mérete eléri az akár tizenhét méteres hosszúságot és tizenkettő méteres magasságot.

A csapat nyolc földvésetet talált Changuillo körzetben is, amelyek szintén macskákat ábrázolnak, és amelyek mérete akár harminchét méter hosszú és tizenhárom méter magas is lehet. A többi azonosított talajrajzon antropomorf alakok láthatóak, amelyek közül tízet az El Ingenio körzetben, míg egyet a Changuillo térségében találtak.

A tudósok szerint a paracasiak a macskaféléket vízistenségnek tekintették és szorosan összekapcsolták őket a termékenység fogalmával.