Kinézett az űrállomás ablakán, megfagyott a vér az ereiben attól, amit látott

A vörös lidérceknek nevezett jelenségek viharközpontok felett jelennek meg egy-egy töredékmásodpercig
Vágólapra másolva!
Hátborzongató égi jelenséget, ún. vörös lidércet fotózott az Európai Űrügynökség (ESA) asztronautája, Andreas Mogensen. A képződményt akkor pillantotta meg, amikor kinézett a Nemzetközi Űrállomás (ISS) ablakán.
Vágólapra másolva!

A Thor-Davis kísérlet részeként Mogensen dán űrhajós minden szombaton a Nemzetközi Űrállomás (ISS) Cupola megfigyelőmoduljához megy, hogy megpróbálja a viharokat felülről lefényképezni. A kísérletről - amelynek célja az intenzív zivatarok, valamint a nagy magasságban tapasztalható időjárási jelenségek tanulmányozása - közzétett első képen egy tranziens fényes esemény (Transient Luminous Event, TLE) látható 40-80 kilométeres magasságban a Föld felett.

A tranziens fényes eseményeket vörös lidérceknek is szokták nevezni. Hivatalosan 1989-ben dokumentáltak először vörös lidércet, de a repülőgépek pilótái már évtizedek óta látják őket.

A vörös lidérceknek nevezett jelenségek viharközpontok felett jelennek meg egy-egy töredékmásodpercig Forrás: ESA

A vörös lidérceknek nevezett jelenségek viharközpontok felett jelennek meg egy-egy töredékmásodpercig. A jelenség függőleges kiterjedésű, szálas szerkezetű, gomba vagy medúza alakjára hasonlító felfénylés. Kapcsolatba hozták őket a földi gammasugár-felvillanásokkal is. A kutatók szerint ezért ezek a természetes eredetű jelenségek magyarázhatják az UFO-nak tartott észlelések egy részét.

Mogensen a lidércet egy eseménykamerával rögzítette, amelynek működési elve az emberi szeméhez hasonló, és másodpercenként körülbelül 100 000 képet tud rögzíteni.