Hihetetlen, életmentő társasjátékot fejlesztettek ki hazai szakemberek

társasjáték
APAktiviti Light – itt az újabb pécsi életmentő társasjáték
Vágólapra másolva!
A mindennapokban előforduló egészségügyi vészhelyzetekre fókuszál az Akut Pécs Alapítvány kiadásában decemberben megjelent APAktiviti Light társasjáték, amellyel egyaránt szólítják meg az egészségügy, az orvoslás, a baleseti ellátás iránt érdeklődőket, valamint azokat, akik játékos formában szeretnék hasznos, a mindennapokban alkalmazható életmentő tudással felvértezni magukat – tájékoztatta szerkesztőségünket a Pécsi Tudományegyetem.
Vágólapra másolva!

Alapszintű elsősegélynyújtást tanulhatunk

A Pécsi Tudományegyetem Sürgősségi Betegellátó Osztálya és a 2020 óta működő, a pécsi és Pécs környéki akut ellátásra szoruló betegek ellátásának javítását, a betegelégedettség növelését célul kitűző Akut Pécs Alapítvány közreműködésében született játék

legfőbb célja az alapszintű elsősegélynyújtás során alkalmazandó eljárások és ezek alapjainak elméleti és gyakorlati elsajátítása játékos formában.

Ahogy arról az egyetem tájékoztatott, a játékmező tíz részből áll, a játékosok a mezőkön haladva kártyákat húzva válaszolnak meg elsősegély-fókuszú kérdéseket.

APAktiviti Light – itt az újabb pécsi életmentő társasjáték Forrás: PTE

Minden résznek saját kérdésköre van, mint például az alapszintű újraélesztés (BLS), iskola, közlekedés, otthon, utca, sürgősségi, mindezek mellett pedig szociális problémákat érintő kérdések is helyet kaptak a játékban.

Könnyedebb, mint az elődje, és a mindennapi szituációkra fókuszál.

Az APAktiviti Light nem előzmény nélküli: 2022 nyarán, szintén az Akut Pécs Alapítvány kiadásában jelent meg az APAktiviti, amely a sürgősségi betegellátás során alkalmazandó eljárások alapjainak elméleti, gyakorlati elsajátítását támogatja játékos formában, ugyanakkor emelt szinten.

– mondta el dr. Deák András Sándor, a PTE Klinikai Központ Sürgősségi Orvostani Tanszék Sürgősségi Betegellátó Osztályának ápolásszakmai igazgatóhelyettese, a játék ötletgazdája. – Emellett megszólítja a laikus elsősegélynyújtókat is, akiknek játékos formában hasznos és szó szerint életmentő tudással szolgál.

Szavai szerint az új társasjáték a hétköznapi szituációkra fókuszál, kifejezetten utcai, otthon, a háztartásban előforduló eseteket felvonultatva.

Számos problémakörre figyeltek

A pécsi szakemberek rámutattak arra is, hogy milyen esetekben érdemes keresni a háziorvost, mikor – és hogyan – kell mentőt hívni, és mikor szükséges a sürgősségi segítségét igénybe venni.

– tette hozzá dr. Deák András. – Ezen témában is találkozhatunk a játék során megoldandó szituációkkal.

Az újraélesztés szakszerű módszere könnyen tanulható - ez is szerepel a társasjátékban Forrás: Pinterest

Hozzátette: munkatársaival arra törekedtek, hogy a sürgősségi ellátás mindennapjaival kapcsolatos anomáliákra is megpróbálják felhívni a figyelmet. Ahogy arra felhívta a figyelmet, sajnos a lakosság egészségértése nem túl jó, így

a kérdések közt szerepelnek olyanok, amik arra fókuszálnak, hogy mikor keressük fel a sürgősségi ellátást, mikor forduljunk háziorvoshoz, mikor az ügyelethez.

Mivel a társasjáték elkészítésében a legnagyobb segítséget a PTE ÁOK Dékáni Hivatala adta. dr. Kanizsai Péter László, a PTE KK Sürgősségi Orvostani Tanszék Sürgősségi Betegellátó Osztályának tanszékvezetője, a társasjáték szakmai lektora elmondta: bíznak abban, hogy a társasjáték célközönsége hasznosnak és érdekesnek találja munkát.

A mintegy ezer példányban készült társasjátékot a folytatásban eljuttatják az ország középiskoláiba, emellett készül egy angol nyelvű verzió is belőle.