Sátánt megidéző középkori átoktáblát fedeztek fel Németországban egy latrina fenekén

átoktábla
Az összecsavart ólomdarab szabad szemmel látható feliratot tartalmaz.
Vágólapra másolva!
Az összecsavarodott ólomról a kutatók első pillantásra azt gondolták, hogy a jelentéktelen fémdarab, csupán hulladék, mivel egy latrina fenekén találták egy építkezési helyszínen a Németország északi részén fekvő Rostockban.. - írja a Live Science
Vágólapra másolva!

De amint kibontották, a régészek rájöttek, hogy egy 15. századi lelet, ami egy szabad szemmel látható rejtélyes üzenetet tartalmaz, gótikus kisbetűkkel belekarcolva: "sathanas taleke belzebuk hinrik berith" .A kutatók megfejtették a szöveget, egy átok, mely egy Taleke nevű nőt és egy Hinrik (Heinrich) nevű férfit céloz meg és Beelzebubot (másik neve Sátán) és Berithet (egy démoni szellem) idézi meg.

Bár a kutatók lehet, hogy sosem fogják megtudni kik voltak ezek az emberek, van néhány ötletük mi lehet az oka a rossz vérnek. Valaki fel akarta bontani Taleke és Heinrich kapcsolatát? Egy elutasított szerelemről és féltékenységről szól, valakit el akartak távolítani az útból?

Az összecsavart ólomdarab szabad szemmel látható feliratot tartalmaz. Forrás:Origo https://www.livescience.com/archaeology/medieval-curse-tablet-summoning-the-devil-discovered-at-the-bottom-of-a-latrine-in-germany

A régészek azt mondják, hogy a lelet unikális, különösen, mivel hasonló átoktáblák az ókori időkbeli görög és római régiókból ismertek Kr.e. 800-Kr.u. 600 -ból. Például egy 1.500 éves ólomtáblát találtak a mai Izraelben görög bevéséssel, mely démonokat hív, hogy ártson egy rivális táncosnak, míg Görögországban találtak egy 2.400 éves táblát, mely az alvilági isteneket kéri, hogy célozzanak meg számos kocsmárost.

A kutatók nem lepődtek meg, hogy egy latrina fenekén találták meg a leletet, mert az átoktáblákat olyan helyre tették, ahol a megátkozottak nehezen, vagy egyáltalán nem találták meg.

(Forrás: Live Science: https://www.livescience.com/)