Ötször annyi haláleset várható a szélsőséges hőség miatt

erózió talaj klímaváltozás felmelegedés Farmer in rubber boots standing on dry soil FARMER rubber BOOTS STANDING dry soil ground global warming CLIMATE change impact crops growth yield agronomist MAN male DROUGHT arid agricultural activity
Illusztráció
Vágólapra másolva!
A következő évtizedekben valószínűleg közel ötször több ember fog meghalni a szélsőséges hőség miatt – ezt közölte a héten egy nemzetközi szakértői csoport, akik arra figyelmeztetnek, hogy az éghajlatváltozás elleni fellépés nélkül „az emberiség egészsége komoly veszélyben van".
Vágólapra másolva!

Az emberiség legmelegebb éve

A The Lancet Countdown című, vezető kutatók és intézmények által évente végzett nagyszabású értékelés szerint a halálos hőség csak egy a sok közül, ahogyan a fosszilis tüzelőanyagok világszerte növekvő használata fenyegeti az emberi egészséget.

– figyelmeztettek a kutatók. – Az egészségügyi rendszerek pedig nehezen fognak megbirkózni ezzel a teherrel.

A klímaváltozás eddig példátlan mértéket öltött Forrás: Pinterest

Erre a nem túl kecsegtető értékelésre az emberiség történetének várhatóan legmelegebb évében kerül sor; éppen

a múlt héten jelentette be az európai klímafigyelő, hogy a múlt hónapban mérték a legmelegebb októbert a feljegyzések szerint.

A jelentés a hónap végén Dubajban megrendezett COP28 klímatárgyalások előtt készült, ahol december 3-án első alkalommal tartanak „egészségnapot", amelyen a szakértők megpróbálnak rávilágítani a globális felmelegedés egészségre gyakorolt hatására.

A Lancet Countdown jelentése szerint a globális fellépésre való egyre erőteljesebb felhívás ellenére az energiával kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátás tavaly új csúcsokat döntött.

Kiemelte emellett a még mindig hatalmas állami támogatásokat és a magánbanki befektetéseket a bolygót fűtő fosszilis tüzelőanyagok terén.

Válság a válság tetején

A Lancet Countdown tanulmánya rámutat: tavaly az emberek világszerte átlagosan 86 napon át voltak kitéve életveszélyes hőmérsékletnek. Ezeknek a napoknak körülbelül 60 százaléka több mint kétszer valószínűbbé vált az éghajlatváltozás miatt. A hőség miatt meghalt 65 év feletti emberek száma 85 százalékkal nőtt 1991-2000 és 2013-2022 között.

– mondta Marina Romanello, a Lancet Countdown ügyvezető igazgatója a ScienceAlert online tudományos portálnak.

A következő évtizedekben valószínűleg közel ötször több ember fog meghalni a szélsőséges hőség miatt (képünk illusztráció) Forrás: Science Photo Library via AFP/IGOR STEVANOVIC / SCIENCE PHOTO LIBRARY/Igor Stevanovic / Science Photo

Hozzátette: egy olyan forgatókönyv szerint, amelyben a világ az évszázad végére két Celsius-fokkal melegszik (jelenleg a 2,7 Celsius-fok felé tart), miközben a hőség okozta halálozások éves száma 2050-re 370 százalékkal nő. Ez 4,7-szeres növekedést jelent.

Az előrejelzések szerint a század közepére körülbelül mintegy 520 millió ember tapasztal majd mérsékelt vagy súlyos élelmiszer-bizonytalanságot.

A szúnyogok által terjesztett fertőző betegségek továbbra is új területeken fognak terjedni. A tanulmány szerint a dengue-láz terjedésének aránya 36 százalékkal nőhet a 2 Celsius fokos felmelegedés forgatókönyve esetén.

Eközben a szakemberek által megkérdezett városok több mint egynegyede nyilatkozott úgy, hogy aggódik amiatt, hogy az éghajlatváltozás meghaladja majd az alkalmazkodóképességüket.

Georgiana Gordon-Strachan munkatársa szerint „egy válsággal állunk szemben a válság tetején", ahol a szegényebb országokban élő emberek viselik az egészségügyi hatások fő terhét, akik gyakran a legkevésbé felelősek az üvegházhatású gázok kibocsátásáért.

Rossz irányba haladunk

Tedros Adhanom Ghebreyesus, az Egészségügyi Világszervezet vezetője a jelentést bemutató online konferencián elmondta, hogy a felmelegedésnek a párizsi megállapodásban kitűzött 1,5 Celsius fokos célértékre való korlátozása „közegészségügyi kényszer".

– mutatott rá Tedros. – Kiszolgáltatott közösségeket hagy hátra az égetően szükséges energiaátmenetben.

Verhojanszkban mérték Szibéria legmagasabb hőmérsékleté: 2020. június 20-án 38 °C-os maximumot Forrás: Pinterest

Közben az ENSZ arra figyelmeztetett, hogy az országok jelenlegi ígéretei mindössze két százalékkal csökkenthetik a globális szén-dioxid-kibocsátást 2030-ig a 2019-es szinthez képest; mindez messze elmarad a felmelegedés 1,5 Celsius fokra való korlátozásához szükséges 43 százalékos csökkenéstől. Romanello figyelmeztetett, hogy

ha nem történik nagyobb előrelépés a kibocsátások terén, akkor „a klímaváltozással kapcsolatos tárgyalások során az egészségre helyezett növekvő hangsúly csak üres szó maradhat".

Van azonban még remény. A jelentés szerint a fosszilis tüzelőanyagokból származó légszennyezéssel összefüggő halálesetek száma világszerte 16 százalékkal csökkent 2005 óta, főként a szénégetés hatásainak csökkentésére tett erőfeszítéseknek köszönhetően.

A jelentés ugyanakkor hangsúlyozza: ha az emberek egészségesebb, alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású étrendre térnének át, az évente akár 12 millió halálesetet is megelőzhetne,

ugyanakkor a tej- és vöröshús-termelésből származó kibocsátások 57 százalékkal csökkennének.