Kritikusan veszélyeztetett szumátrai orrszarvú született Indonéziában

szumátrai orrszarvú, Dicerorhinus sumatrensis
Egy szumátrai orrszarvú (Dicerorhinus sumatrensis) született hétvégén egy indonéziai nemzeti parkban. Ritka esemény a kritikusan veszélyeztetett szumátrai orrszarvú születés.
Vágólapra másolva!
Egy szumátrai orrszarvú született Indonézia nyugati részén egy nemzeti parkban, ami ritka esemény. A fajból vélhetőleg csak néhány tucat van a világon. - írja a phys.org.
Vágólapra másolva!

A WWF (World Wide Fund for Nature és az IUCN (International Union for Conservation of Nature becslése szerint a szumátrai orrszarvú populációk száma kevesebb, mint 80 Szumátrán és Borneon, Indonézia szigetein.

Delilah hétvégén hozta világra 25 kilogrammos borját a Way Kambas Nemzeti Parkban, akinek apja Harpan. Ez volt az ötödik borjú születés egy félig vad tenyésztési program keretében. A nemzeti park csodája 10 állatból áll. 2023-ban ez a második szumátrai orrszarvú születés, szeptemberben is született egy. Egy természetvédelmi őr szombaton Delilaht újszülött borja mellett fekve találta.

Egy szumátrai orrszarvú (Dicerorhinus sumatrensis) született hétvégén egy indonéziai nemzeti parkban. Ritka esemény a kritikusan veszélyeztetett szumátrai orrszarvú születés. Forrás: https://phys.org/news/2023-11-critically-endangered-sumatran-rhino-born.html

A sikeres születés ritka. Egy hím orrszarvú, Andatu, aki 2012-ben született Way Kambasban, volt több, mint 120 éve az első szumátrai orrszarvú, aki egy indonéziai nemzeti parkban született Az IUCN besorolása szerint a szumátrai orrszarvú az összes orrszarvú faj közt a legkisebb testű faj.

Két nappal a borjú születése után látták Delilaht, a 7 éves nőstényt. Forrás: https://phys.org/news/2023-11-critically-endangered-sumatran-rhino-born.html

Sok veszély sodorta a kihalás szélére, például az orvvadászat és a klímaváltozás. Az orrszarvú szarvval gyakran illegálisan kereskednek a tradícionális kínai medicina számára. Indonézia egy másik kritikusan veszélyeztetett faj megmentéséért is küzd, a jávai orrszarvúét is, melyből jelenleg kevesebb mint 80 él.

(Forrás: https://phys.org/)