A maja kígyó istenségnek szentelt kerek templomot fedeztek fel Mexikóban

maják
A kerek templomot az El Tigre régészeti leőhelyen találták Mexikó Yucatán-félszigetén.
Vágólapra másolva!
A nemrégiben a Yucatán-félszigeten felfedezett templom Kr.u. 1.000-1.200 közöttre datálódik. - írja a Live Science.
Vágólapra másolva!

A régészek Mexikóban kiásták egy kerek templom maradványait, amit a maja kígyó istenség, Kukulcán (K'uk'ulkan) tiszteletére építhettek. A durván 1.000 éves templomot a Yucatán-félszigeten, az El Tigre régészeti lelőhelyen találták,és az egyik utolsó ókori maja település lehetett, mielőtt a civilizáció összeomlott. Az ásatások feltárták, hogy a kerek struktúra 2 szintet tartalmazott és egy lapos fedővel lehettek lezárva.

Az épület bővíti az El Tigre megszállásáról való ismereteinket. A kerek struktúrák általában összhangban vannak a korai posztklasszikus időszakkal Kr.u.1.000-1.200 között, amikor a maja zóna más mezoamerikai régiókhoz kapcsolódott, különösen Mexikó középső részéhez, Oaxaca városhoz és a Gulf Coast régióhoz. Egykor a szerkezet igen jelentős lehetett a majáknak.

A kutatók azt gondolják, hogy a templom ugyanaz lehet, amiiről egy történelmi dokumentumban ír Don Pablo Paxbolón, és amely a "Paxbolón Maldonado Papers," néven ismert.

Don Pablo Paxbolón Chontal chief - ként szolgált: a maja emberek vezetője a mexikói Tabasco államban, 1575 és 1576 között. A szöveg tartalmaz részleteket az El Tigreben lévő templomokról (a papírokban úgy írják "Itzamkanac"), amiket a posztklasszikus maják 4 fő istenségeinek szenteltek, az egyik Kukulcán, mely istenség szoros kapcsolatban áll az azték mitológia Quetzalcoatl istenével.

A kerek templomot az El Tigre régészeti leőhelyen találták Mexikó Yucatán-félszigetén. Forrás: https://www.livescience.com/archaeology/circular-temple-dedicated-to-maya-serpent-deity-discovered-in-mexico

Nem ez az első kerek struktúra, amit a Yucatán-félszigeten találtak. Hasonló helyszíneket fedeztek fel: Edzná, Uxmal, Chichen Itzá és a Becán régészeti lelőhelyeken.

A struktúrát a "Tren Maya (Maja Vonat) projekt részeként fedezték fel, ami egy a mexikói államok közötti 1.609 kilométer hosszú vasútvonal konstrukcióját foglalja magába, ami várhatóan decemberben lép működésbe.

(Forrás: Live Science: https://www.livescience.com/)