A macskáknak 276 arckifejezésük van - több, mint az embernek

macskák
A kutatók 276 macska arckifejezést rögzítettek.
Vágólapra másolva!
A kutatók több száz macska arckifejezést rögzítettek, és azt találták, hogy a macskák nem olyan zárkózottak, mint korábban vélték. - írja a Live Science.
Vágólapra másolva!

Egy új tanulmány azt mutatja, hogy a macskák több száz arckifejezést használnak, hogy kommunikáljanak. Egy év leforgása alatt a kutatók összesen 276 különböző arckifejezést rögzítettek, amit egy los angelesi macska kávézóban élő 50 macskából álló kolónia használt. A tanulmányt október 18-án a Behavioural Processes magazinban publikálták. Ez az egyik első tanulmány, amelyik melyen belemerül a macskák kommunikációjába, a nyilvánvaló doromboláson és nyávogáson túl. A kutyák, csimpánzok és emberek arckifejezései jól tanulmányozottak, a tanulmányok feltárták, hogy az embereknek 44, a kutyáknak 27 és a csimpánzoknak 357 arckifejezésük van De a macskák kifejezőképességéről kevés kutatás van.

Az irodalom nagyon ritka és sok tanulmány csak a macskák és emberek közti kapcsolatra fókuszál a 10.000 éves domesztikáció folyama alatt. A macska kávézóban a kutatók dokumentálni tudták a a macskák közti spontán interakciókat és rögzítették az arckifejezéseiket.

Minden egyes arckifejezés a 26 unikális arcmozdulatból körülbelül négyet kombinált, például: elváló ajkak, kitágult, vagy összehúzott pupillák, pislogás, a behajlított szájsarkak, orr nyalogatás és különböző fülpozíciók.

A kutatók 276 macska arckifejezést rögzítettek. Forrás: https://www.livescience.com/animals/cats/cats-have-nearly-300-facial-expressions-including-a-play-face-they-share-with-humans

Az egyik interakcióban a kutatók észrevették, hogy egy kiscica pár gyorsan játékosságból konfrontációba ment át: az egyik hirtelen lekuporodott ás ráfújt az egyik alomtársára mielőtt elfutott. A kutatók azt mondják, hogy meglepő volt látni, hogy játszanak és aztán a dolgok agresszív összecsapássá eszkalálódott. Látható volt az arckifejezésükön a változás. Először az egyik macska szemei nyugodtabbak voltak és fülei és bajszait előre tolta, egy olyan mozdulat, amivel közelebb kerül a másik macskához. De amikor a dolgok kellemetlenné váltak, és füleit és bajszait hátra mozdította - viselkedése nagyon gyorsan megváltozott.

Miután a kutatók megvizsgálták a felvételeket, megállapították, hogy a macskák arckifejezéséből több volt barátságos (45%), mint agresszív (37%). Egy másik 18% kétértelmű volt, vagy mindkét kategóriába esett

A kutatók azt is találták, sok arckifejezésnél a száj sarkait hátra húzzák és az állkapcsot úgy ejtik, hogy nevetést formáznak (ide tartozik az is, amit a kutatók úgy hívnak "gyakori játék arc"); ez sok fajnál hasonló, például az embereknél, kutyáknál, és majmoknál.

Több kutatás kell még, hogy megtudjuk, pontosan mit mondtak egymásnak a macskák. A kutatók remélik, hogy a tanulmány fényt derít egy faj miriád kifejezésére, amit gyakran zárkózottnak hívnak.

(Forrás: Live Science: https://www.livescience.com/)