Hihetetlen, milyen madarat fogtak Pilisszentiván határában

Barátcinege
Vágólapra másolva!
Rekordgyanús barátcinege került a madárhálóba a Jági-tónál - írja a Duna-Ipoly Nemzeti Park közleménye.
Vágólapra másolva!

A park munkatársai 2005 óta gyűrűznek madarakat Pilisszentiván határában a Jági-tónál.

Leginkább olyan madarakat sikerül befogni, amelyekkel a településeken mindenki találkozhat, aki télen rendszeresen eteti a madarakat. Közülük is leggyakoribbak a cinegék. A legismertebb a széncinege és a nála kisebb termetű kék cinege. Velük ellentétben az egyszerűbb színezetű barátcinege már ritkábban téved be a települések madáretetőire, az erdőszélen azonban gyakori vendég.

Barátcinegéket rendszeresen gyűrűznek a téli szezonban, és gyakran fognak közülük vissza már korábban meggyűrűzött példányokat.

Barátcinege Forrás: Biosphoto via AFP/Claude Balcaen / Biosphoto/Claude Balcaen

Külsőre szinte lehetetlen megmondani, hogy egy barátcinege mennyi idős, csupán annyit tudnak megállapítani a befogott egyed koráról, hogy fiatal, vagyis abban az évben kelt ki a tojásból, vagy egy évesnél idősebb.

Viszont ha van már rajta gyűrű és visszafogják, annyit biztosan tudni lehet, hogy hány évvel korábban lett meggyűrűzve.

A korábbi rekorder egy hat évvel korábban meggyűrűzött barátcinege volt. Idén azonban letaszította a trónról egy olyan barátcinege, ami már nyolc éve viseli a gyűrűt a lábán. 2015 októberében gyűrűzték a Jági-tónál, és már akkor nem volt fiatal madár,

tehát minimum 9 éves.

A barátcinegék átlagéletkora 1 év, mivel az első telet nehezen élik túl, de ha már életben maradtak, akár 7-10 évig is élhetnek.