Újra tud járni a Parkinson-kóros férfi egy gerincimplantátumnak köszönhetően

gravitáció
A Parkinson-kórban szenvedők általában jobban érzékelik egy-egy tárgy stabilitását, mint az egészségesek
Vágólapra másolva!
Egy Parkinson-kóros beteg visszanyerte járóképességét, miután az orvosok egy kis eszközt ültettek be a gerincvelőjébe. Az implantátum elektromos jeleket küld a lábaiba, hogy a lábizmokat mozgásra késztesse.
Vágólapra másolva!

"Most már sokkal magabiztosabban tudok járni, és a mindennapi életem alapvetően javult" - mondta a 62 éves Marc nevű páciens egy sajtótájékoztatón.

Marc az első és egyetlen személy, aki megkapta az új gerincvelői neuroprotézist, egy kis eszközt, amely elektródákat tartalmaz, és a bőr alá, a gerincvelő tetejére helyezték.

A készülék úgy működik, hogy elektromos jeleket küld a gerincvelő idegeinek stimulálására, amelyek aztán aktiválják a lábizmait.

Az implantátumot a Nature Medicine folyóiratban ma megjelent új tanulmányban ismertetik.

Marc, a Parkinson-kóros beteg újra tud járni a gerincvelői implantátumnak köszönhetően Forrás: CHUV 2022 | WEBER Gilles/Weber Gilles

Mi az a Parkinson kór?

A Parkinson-kór progresszív neurodegeneratív betegség, ami a dopamint termelő sejtek fokozatos pusztulásával jár.

Mozgásunkat az agyunkban lévő idegsejtek irányítják. Egy mozdulat kivitelezéséhez az idegsejtek az üzenetet ingerületátvivő anyag segítségével adják át egymásnak, majd továbbítják azt a test felé.

A Parkinson-kórban szenvedőknél károsodik az idegi ingerületátvitel Forrás: Origo

Egészséges embereknél ez a folyamat zökkenőmentes, míg a Parkinson-kórosoknál az üzenet nem jut el egyből az izmokhoz. Ez okozza a mozgásban bekövetkező nehézségeket, melynek oka a mozgásért felelős fő ingerületátvivő anyag, a dopamin termelődésének csökkenése.

Ígéretes gyógymód az idegi implantátum

Marc körülbelül három évtizede szenved Parkinson-kórban. Húsz évvel ezelőtt kapott egy implantátumot, amely mély agyi stimulációt - a betegség gyakori kezelését - biztosította. Ennek ellenére fokozatosan neurológiai problémák alakultak ki nála, amelyek miatt képtelen volt közlekedni.

"Három évig nem tudtam járni, és fogyatékosnak tekintettek" - mondta Marc.

2021-ben jelentkezett egy klinikai kísérletbe, amelyet a zürichi Svájci Szövetségi Technológiai Intézet és a lausanne-i egyetemi kórház kutatói végeztek, hogy teszteljék, vajon egy általuk kifejlesztett neuroprotézis eszköz helyreállíthatja-e a járóképességét.

Jelentős áttörés a Parkinson-kór gyógyításában

A csoport már korábban tesztelte az eszközt három majmon, amelyeknek a Parkinson-kóros emberekéhez hasonló járási és egyensúlyozási nehézségeik voltak. Az eszközöket a majmok gerincvelőjébe ültették be, és mindegyik majomnak egy agy-számítógép interfészt is adtak, amely lehetővé tette a kutatók számára, hogy megmondják, mikor akar a majom járni. Ezután a kutatók rövid elektromos jeleket juttattak a gerincbeültetésen keresztül, ami végül mindhárom majomban helyreállította a járás képességét.

A Parkinson-kóros betegbe ültetett gerincvelői elektróda illusztrációja Forrás: CHUV

Marc esetében a csapat elektródákat ültetett be a gerincvelő felszínére, és összekötötték ezeket a hasbőr alá helyezett neurostimulátorral. Amikor Marc sétálni akar, megnyom egy gombot egy távirányítón, amely vezeték nélküli jeleket küld az idegstimulátornak.

A neuroprotézis ezután elektromos jeleket küld, amelyek stimulálják a lumbosacralis gerincvelőt, a gerinc alsó részén található régiót, amely a lábizmokat aktiválja.

„Ezeken a területeken található az összes olyan motoros neuron, amely az izomösszehúzódást irányítja, ami viszont a lábak mozgását vezérli" - mondja Eduardo Moraud, a Lausanne-i Egyetemi Kórház idegmérnöke, aki tagja volt az eszközt megépítő csapatnak.

- mondja Sergey Stavisky, a davisi Kaliforniai Egyetem idegmérnöke. Stavisky, aki nem vett részt a tanulmányban.

Az azonban továbbra sem világos, hogy ez a neuroprotetikai eszköz minden Parkinson-kóros betegben működni fog-e. Marcnak körülbelül két éve van meg az implantátuma. A svájci kutatócsoport ezután további hat emberen tervezi tesztelni az eszközt.