A diverz erdők sokkal hatékonyabb szénelnyelők, mint a monokultúrás erdők

erdő
Horizontális újraerdősítés kevert erdőbe átültetéssel.
Vágólapra másolva!
Az erdők kitűnően elnyelik és tárolják a szenet és szerepük van a globális nettó zéró célok elérésében. Mivel több ország hoz létre erdőt, de főleg egy fajú erdőket, egy nemzetközi kutatócsapat megvizsgálta, hogy vegyes erdők és a monolultúrás erdők, hogy raktározzák a szenet. Azt találták, hogy a vegyes erdők több szenet raktároznak, és hogy a vizsgált erdők közül azoknak volt a legnagyobb a szénraktáruk, melyekben 4 faj volt, a monokultúrákhoz képest. - írja a Frontiers.
Vágólapra másolva!

Ahhoz, hogy lassítsuk a klímaváltozás hatásait, megtartsuk a biodiverzitást, s teljesítsük a fenntarthatósági célokat, a fák újra beültetése létfontosságú. A helyreállított erdők szenet raktároznak az erő talajában, a bokraiban, és a fáiban. A kevert erdők különösen hatékonyak a szénraktározásban, mivel a különböző fajok a kiegészítő jellemzőkkel fokozzák az általános szénraktározást. A monokultúrás erdőkhöz képest a vegyes erdők reziliensebbek is a kártevőkre, betegségekre, ás a klimatikus zavarásokra, ami növeli a hosszútávú szénraktározási potenciáljukat. Más ökoszisztéma szolgáltatások átadása is nagyobb a vegyes erdőkben, és elősegítik nagyobb mértékű biodiverzitást.

Bár a diverz erdőrendszerek jótékony hatásai jól ismertek, sok ország helyreállítási kötelezettségvállalása a monokultúrák telepítésére fókuszál.

Ezért egy nemzetközi tudóscsapat összehasonlította a szénraktározást a vegyes erdőkben a kereskedelmi és legjobban teljesítő monokultúrákkal, valamint az átlagos monokultúrákkal. A diverz ültetésű erdők több szenet raktároznak, mint a monokultúrák, 70%-kal többet. A legnagyobb növekedés a szénraktározásban a monokultúrákhoz képest a 4 fajú erdőkben találták.

Horizontális újraerdősítés kevert erdőbe átültetéssel. Forrás: https://blog.frontiersin.org/2023/11/09/multiple-tree-species-effective-carbon-sinks/#prettyPhoto

A fajgazdagság fokozza a szénraktározási potenciált

A kutatók olyan 1975 óta publikált tanulmányokat elemeztek, melyek közvetlenül összehasonlították a szénraktározást a vegyes erdőkben és a monokultúrás erdőkben, és ezt kombinálták a korábban nem publikált adatokkal, melyek fa diverzitási kísérletek globális hálózatából származnak. Össze akarták hozni és értékelni a létező bizonyítékokat, hogy megállapítsák, vajon az erdő diverzifikáció előnyös-e szénraktározási szempontból?

A tanulmányban vizsgált kevert erdők 2-6 fajból álltak. Abban az adatbázisban, mivel a tudósok dolgoztak, a 4 fajból álló erdők voltak a leghatékonyabb szénelnyelők. Ezek közül az egyik különböző széleslevelű fákból állta, amelyek Európa szerte megtalálhatók. A két fajból álló erdőknek szintén nagyobb föld feletti szénraktáraik voltak, mint a monokultúráknak és akár 35%-kal több szenet is elraktároztak. A 6 fajból álló erdők nem mutattak egyértelmű előnyt a monokultúrák számára.

Ennélfogva a kutatók bebizonyították, hogy az erdők diverzifikációja fokozza a szénraktározást.

Összesen, a föld feletti szénraktárak a vegyes erdőkben 70%-kal nagyobbak voltak, mint az átlagos monokultúrákban. A kutatók azt is megállapították, hogy a kevert erdőknek 77%-kal nagyobb szénraktáruk volt, mint a kereskedelmi monokultúráknak, melyeket olyan fajokból állnak, amik különösen jövedelmezőek.

A diverz erdők nem csak a szénraktározásban jók, hanem más előnyeik is vannak. De a kutatók figyelmeztetnek, hogy a tanulmányuknak vannak korlátai. Például azokhoz a tanulmányokhoz való korlátozott hozzáférés, amik a kevert és a monokultúrás erdőket vizsgálták, különösen, amik az öregebb erdőket és a nagyobb fa diverzitású erdőket vizsgálták. A kutatók azt mondják, sürgősen szükség van további vizsgálatokra, hogy a diverzifikáció szénraktározási előnyei hogy változnak az olyan faktoroktól, mint pl. a lokáció, az alkalmazott fajok és az erdő kora.

(Forrás: Frintiers: https://blog.frontiersin.org/)