Ez a rendkívül csípős fűszer növeli az idősek kognitív képességeit

vaszabi, wasabi
Kulináris használata mellett a vaszabi gyógyhatásáról is ismeretes
Vágólapra másolva!
Egy új tanulmány szerint a tradicionális japán fűszer, a rendkívül csípős vaszabi javíthatja a kognitív funkciók bizonyos típusait a 60 év felettiek körében. A kutatók úgy vélik: mindez egyszerű és meglehetősen ízletes módja lehet annak, hogy idősebb korunkban is gondoskodjunk az agyunkról.
Vágólapra másolva!

Gyulladáscsökkentő hatással bír

A dolog kulcsa a vaszabi 6-metilszulfinil-hexil-izotiocianát (6-MSITC) nevű összetevője, ami egy olyan bioaktív vegyület, amelyet korábban is összefüggésbe hoztak antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal, és amelyek lassítják a sejtek károsodását és védik azokat.

A Nutrients folyóiratban publikált tanulmány azért megjegyzi: bár néhány vizsgálat kimutatta, hogy

a 6-MSITC jótékony hatással van a kognitív képességekre,

ám ezt még nem vizsgálták azoknál az idősebb felnőtteknél, akiket a kognitív hanyatlás és a kapcsolódó problémák – mint például a demencia – leginkább veszélyeztetnek.

Kulináris használata mellett a vaszabi gyógyhatásáról is ismeretes Forrás: Getty Images

– mutattak rá a kutatók a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Ezért a 6-MSITC várhatóan pozitív hatással lesz az idősebb felnőttek kognitív teljesítményére is.

A kutatócsoport 72, 60 év feletti felnőtt bevonásával végzett egy tizenkettő héten át tartó vizsgálatot. A résztvevőket véletlenszerűen osztották két csoportra: az elsőbe kerülő önkéntesek naponta egyszer vaszabi tablettát kaptak, míg a második csoport tagjai placebot szedtek.

Az agy hippokampusz részét érintheti

A kísérlet végén a vaszabi tablettát fogyasztó résztvevők szignifikánsan jobb teljesítményt mutattak az epizodikus memóriájuk használatában (a múlt eseményeinek felidézése) és a munkamemóriájukban (az információk ideiglenes megőrzése), miután elvégeztek egy sor kognitív tesztet.

A szakemberek nem találtak azonban jelentős különbségeket a kognitív teljesítmény más területein, beleértve az érvelést, a figyelmet és a feldolgozási sebességet.

A kutatócsoport ezért úgy véli, hogy a vaszabi, illetve a 6-MSITC különösen az agy hippokampusz részét érintheti, amely különösen a memóriafunkciók működéséhez fontos.

A gyökér, vagyis a rizóma a vaszabi legfontosabb része Forrás: Getty Images

– írják a kutatók, akik most részletesebben szeretnék megvizsgálni azt is, hogy mi történhet biológiai és molekuláris szinten.

Ebben a konkrét vizsgálatban most nem mértek antioxidáns vagy gyulladáscsökkentő biomarkereket, így csak feltételezni lehet a vaszabi hatását és azt, hogy miért fejti ki ezt.

A tanulmány azonban még ezekkel a korlátozásokkal együtt is egyértelmű kapcsolatot mutat a 6-MSITC-tartalmú vaszabi és a jobb memóriafunkciók között.

A tudósok szerint az egészséges agy időskori „karbantartásához" egy egyszerű és viszonylag könnyen követhető stratégia lehet az, ha olyan ételeket választunk, amelyek különösen jót tesznek nekünk, és elkerüljük azokat, amelyek nem.