Káprázatos sarki fény ragyogott Magyarország felett

sarki fény
Valósággal izzott a sarki fény a Balatonfelvidéken
Vágólapra másolva!
Vasárnap, nem sokkal naplemente után különösen élénk színben ragyogó sarki fényjelenség lobbant fel a kora esti égbolton. A sarki fény főleg az ország északi részén mutatkozott meg a teljes pompájában, de ami a nálunk csak nagyon ritkán látható jelenségnél igazi különlegességnek számított, hogy még a dél-dunántúli megyék kevésbé fényszennyezett területeiről is jól látszott.
Vágólapra másolva!

Az ország egyes pontjain káprázatos látványt nyújtott a vasárnapi sarki fény

November ötödikén vasárnap kora este, a napnyugta után idén már a tizedik alkalommal lobbant fel Magyarország területe felett az „aurora borealis", vagyis a sarki fény, amely minden eddiginél erősebb fényben ragyogott, és az ország legnagyobb részéről megfigyelhető volt.

Valósággal izzott a sarki fény a Balatonfelvidéken Forrás: Veol/Szabó Róbert

Az ország különböző pontjain elhelyezett webkameráiknak köszönhetően számos kitűnő minőségű felvétel készült a különleges égi jelenségről. A szakemberek szerint

idén ez már a tizedik sarki fény észlelés volt hazánk területén,

de valamennyi közül eddig messze ez volt a legpompásabb. Fonyódon már közvetlenül a naplemente előtt este fél hatkor sikerült rögzíteni a felvillanó sarki fényt, ami ezt követően olan intenzíven kezdett ragyogni, hogy még a Balaton víztükréről is visszaverődött a fénye.

Nagyon ritka Magyarország felett az ekkora intenzitású sarki fény Forrás: M1-Híradó

Ugyancsak fantasztikus látványt nyújtott a fővároshoz közeli Prédikálószéken elhelyezett meteorológiai webkamera felvételein, de a jelenség ettől sokkal délebbre, Nagykanizsa térségéből is jól látszott. Szinten mindenhol megfigyelhető volt hazánkból, ahol éppen nem takarták el felhők az égboltot.

Ettől függ, hogy milyen színben tündököl fel az „aurora borealis"

A sarki fény - amelyet északi fényként is emlegetnek -, leggyakrabban a pólusok közelében, a mágneses pólustól 10-20 fok távolságra és a 3-ik, illetve a 6-ik szélességi kör között szokott fellobbanni. Sarki fény akkor keletkezik, amikor a napszél, vagyis a Napból érkező nagy energiájú töltött részecskék elérik a magnetoszférát, és a Föld mágneses mezejének hatására energiájuk egy részét leadják a magaslégkörben. Eközben ionizálódnak, illetve gerjesztődnek és különböző színárnyalatú fényt bocsátanak ki magukból.

A jelenség még az ország déli vidékein is látszott: Nagykaizsa környékén így mutatott a sarki fény Forrás: MTI/Varga György

A Napból a légkörbe érkező nagy energiájú protonok elektronbefogással hidrogénatomokká alakulnak, ezért a gerjesztett hidrogénatomokra jellemző vörös,

kék és ibolya színeket bocsátják ki esősorban a magas szélességi körökön,

de a légkör leggyakoribb két összetevője, a nitrogén és az oxigén kék, ibolya, valamint vörös és zöld színei is különféle intenzitással megjelenhetnek a sarki fényben. A leggyakoribb sarki fény szín a világoszöld és a lila.

Napvihar által keltett sarki fény Forrás: AFP/Pekka Sakki

A sarki fény erős naptevékenység idején nemcsak a pólusok közelében, hanem az alacsonyabb szélességi körökön, így időnként hazánk területén is fellobbanhat. A sarki fénynek öt megjelenési formája ismert: a folt típusú jól körülhatárolható kis méretű fényjelenség, az ív-forma egy enyhén görbülő szalagra hasonlít, az úgynevezett sáv forma redős szerkezetű, a sugár típusú pedig egy olyan egyenes fénynyaláb, ami a Föld mágneses erővonalait követi. A legnagyobb kiterjedésű sarki fény a fátyol-forma, ami egy nagy kiterjedésű diffúz fénylés.