Hátborzongató szörnyet találtak az óceánban - videó

szörny
Lázas találgatási verseny alakult ki a "szörny" eredetéről
Vágólapra másolva!
Nem mindennapi látványban volt része annak az ausztrál férfinak, aki a kellemesnek ígérkező délutáni tengerparti sétán egy hátborzongató lény tetemébe botlott parti fövenyen.
Vágólapra másolva!

Lázas találgatási verseny indult a horrorisztikus tetem eredetéről

Még 2022. március 21-én Alexander Tan az ausztráliai Queensland tartomány Maroochydore strandján sétálgatott a tengerparton, amikor valami egészen szokatlan, hátborzongató dologra figyelt fel. Alexander először azt hitte, hogy talán egy kutya fekszik a parti homokban, de amikor közelebbről is megvizsgálta a mozdulatlan lényt,

rájött, hogy nem kutya, hanem valami egészen más lehet a parton heverő állattetem.

„Nagyon furcsa volt" – emlékezett vissza Tan a horrorisztikus felfedezéséről a Ilf Science tudományos hírportál beszámolója szerint.

Egyesek túlfűtött fantáziával egyenesen egy földönkívülit véltek felismerni a furcsa tetemben Forrás: Alexander Tan/The Economic Times

"Emberszerű mancsok, hosszú gyíkfarok, és olyan orr, mint egy oposszumé, valamint fekete szőrfoltok a testen" – foglalta össze az első benyomásait Alexander Tan. A lény valóban nagyon furcsa volt, az emberszerű kezeivel és a hüllőkére emlékeztető koponyájával, ahogyan az a lentebb beágyzott videón is jól látható.

Tan a közösségi médiában is közzétette a tetemről készített videóját, és azt írta a posztjához, hogy meghívja egy ínyenc ebédre azt, aki azonosítani tudja az elpusztult lényt. Tan videója nyomán széles körű találgatási verseny alakult ki az online térben a tetem eredetéről.

Lázas találgatási verseny alakult ki a "szörny" eredetéről Forrás: Alex Tan-Storyful

Egyesek szerint wallaby, vagyis egy Ausztráliában őshonos közepes-kistestű kengurufaj maradványát moshatta partra az óceán, de akadtak ennél sokkal élénkebb fantáziával megáldott kommentelők is, akik szerint egy szerencsétlenül járt idegen, vagyis ufonauta holttestét sodorta ki a fövenyre a hullámverés.

A zoológusprofesszor megadta a szakszerű, bár egyesek számára csalódást keltő választ

"A Queensland Múzeumból Heather Janetzki kollégámmal folytatott konzultációt követően egészen biztosak vagyunk abban, hogy egy, a bomlástól felpuffadt és a szőrzetét elvesztett rókakuzuról van szó - nyilatkozta a furcsa tetemről a Courier Mail brit lapnak Stephen Johnston, a Queenslandi Egyetem zoológiaprofesszora. „A koponya és a hátsó végtag adja meg az azonosításhoz szükséges nyomokat. Az állat valószínűleg az árvíz idején került az óceánba" – fűzte hozzá az egyetem zoológiai szakértője.

A zoológuspofesszor szerint az árvíz sodorhatta az óceánba a rókakuzut Forrás: Alexander Tan

A közönséges rókakuzu ( Trichosurus vulpecula ) az erszényesek alosztályába ( Marsupialia ) tartozó kis-közepes testű emlősfaj, amely Ausztrália és Tasmánia csaknem valamennyi erdős területén fellelhető. Az állat fej-törzs hossza átlagosan 35-55 cm, amihez még hozzájön a csaknem ugyanilyen hosszú és kapaszkodásra használt 25-40 cm-es farok is. A rókakuzu barnás árnyalatú tömött bundája hosszú ideig a prémkereskedelem keresett árucikke volt Ausztráliában.

A rókakuzu Ausztráliában elterjedt erszényes emlősfaj Forrás: Wikimedia Commons/Bryce McQuillan

A rókakuzu magányosan él, és jellemzően éjszakai életmódot folytat. Táplálékát elsősorban levelek, bogyók, gyümölcsök és virágos növények, valamint tojások és madárfiókák alkotják. A táplálékszerzés közben főleg a kitűnő szaglására hagyatkozik.

A rókakuzu erdőkben élő magányos, éjszakai életmódot folytató állat Forrás: Wikimedia Commons/J.J Harrison

Természetvédelmi státusza alapján nem számít veszélyeztetett fajnak, Új-Zélandon azonban, ahová betelepítették, és ahol módfelett elszaporodott - mivel a fák megdézsmálásával komoly károkat okoz-, szabadon vadászható.