Ötezer éves bor maradványait rejtette az egyiptomi sír

bor, borosüveg, Egyiptom
A feltárt, több ezer éves borosüvegek
Vágólapra másolva!
A régészek rengeteg sírmellékletet tártak fel az első dinasztia egyiptomi királynőjének, Meret-Neithnek a sírjában: ezek között többszáz, nagyméretű borosüveg található. Ezek némelyike még mindig le van zárva. Ezek a temetkezési kincsek a kutatók szerint alátámasztják, hogy nagy jelentőségű személyiség volt, sőt talán Egyiptom első női fáraójaként tisztelték.
Vágólapra másolva!

Meret-Neith mintegy ötezer évvel ezelőtt élt és Egyiptom királynőjeként szolgálta birodalmát valamikor Krisztus előtt 2950 körül. Legalábbis királynő és feleség, valamint régens is volt. A szakemberek szerint könnyen meglehet, hogy fáraó minőségben a saját jogán uralkodott, ám a régészek egyelőre nem tudták biztosan meghatározni a pozícióját. Az első ismert királynő, aki teljes jogú királyi címet viselt, az Sobekneferu volt egy évezreddel később.

Meret-Neith sírja kétséget kizáróan a nő fontosságára utal az abüdoszi királyi nekropoliszban.

A férfi fáraók végső nyughelyei közé temették, miközben saját sírja azokhoz hasonló méretű és gazdagságú volt. A tudósok úgy vélik, valószínűleg ő volt korának leghatalmasabb asszonya.

Christiana Köhler, a Bécsi Egyetem munkatársa által vezetett nemzetközi régészcsoport az egyiptomi Turisztikai és Régészeti Minisztériummal együttműködve jelenleg azon dolgozik, hogy minél többet felfedezzen abból a pazar műemlékből, amelyben Meret-Neith-et oly sok évvel ezelőtt eltemettek.

A feltárt, több ezer éves borosüvegek Forrás: EC Köhler

– mutattak rá a Bécsi Egyetem kutatói a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Ez kiegészíti és tovább növeli a királynő jelentőségére vonatkozó korábbi bizonyítékokat.

A tudósok új régészeti technológiákat használtak annak érdekében, hogy jobban megértsék a temetkezési emlékmű építésének módját. Meret-Neith temetkezési komplexumát téglából, agyagból és fából építették, és nem kevesebb, mint negyvenegy udvaronc és szolga sírját is magában foglalta, akiket vele együtt temettek el. Ennek elemzése azt mutatja, hogy mindez nem egyszerre, hanem hosszú idő alatt, szakaszosan épült, ami arra utalhat, hogy

ezeket a temetkezési „társakat" talán mégsem rituális áldozatként ölték meg, hanem a királynő mellett helyezték őket örök nyugalomra, valószínűleg tiszteletből, miután leélték az életüket.

A sírkamrában jelenleg is folynak a munkálatok és a szakemberek azt remélik, hogy még többet megtudhatnak erről a titokzatos királynőről.