Japán tudósok mikroműanyagot találtak a felhőkben

Fuji-hegy
Egy kapu, ami azt jelzi, hogy megérkeztünk a Fuji-hegy csúcsára, Tokiótól körülbelül 70 kilométerre nyugatra. JApán legmagasabb csúcsa.
Vágólapra másolva!
Japán kutatók megerősítették, hogy mikroműanyag van a felhőkben, aminek valószínűleg hatással van a klímára egyelőre ismeretlen módon. - írja a phys.org.
Vágólapra másolva!

Egy az Environmental Chemistry Letters magazinban publikált tanulmányban a tudósok megmászták a Fuji-hegyet és az Oyama-hegyet, hogy vízmintát gyűjtsenek a csúcsokat borító ködből, majd fejlett képalkotó technikákkal meghatározták a minták fizikai és kémiai tulajdonságait. A csapat 9 különböző polimer és egy gumi fajtát határozott meg a levegőben lévő műanyagokban, melyeknek mérete 7.1-94.6 mikrométer. Minden liter felhővíz 6.7-13.9 darab mikroműanyagot tartalmazott.

Sőt mi több, a hidrofil polimerek bőségesen voltak, ami azt sugallja, hogy a részecskék jelentős szerepet játszanak a gyors felhőképzősésben és így az éghajlati rendszerekre.

A tanulmány vezető szerzője, Hiroshi Okochi a Waseda Egyetem munkatársa arra figyelmeztetett szerdán a nyilatkozatában, hogy ha a műanyag légszennyezést nem akadályozzuk meg proaktívan, a klímaváltozás és az ökológiai kockázat valósággá válhat, irreverzibilis és komoly környezeti károkat okozva a jövőben. Amikor a mikroműanyag eléri a felső atmoszférát és a napfényből származó ultraviola sugárzás éri, degradálódik és hozzájárul az üvegházgázokhoz.

Egy kapu, ami azt jelzi, hogy megérkeztünk a Fuji-hegy csúcsára, Tokiótól körülbelül 70 kilométerre nyugatra. JApán legmagasabb csúcsa. Forrás: https://phys.org/news/2023-09-japanese-scientists-microplastics-clouds.html

A mikroműanyagok - az 5 milliméternél kisebb műanyag részecskék - az ipari kifolysokból, a textilekből, a szintetikus autó abroncsokból, a személyi ápolási termékekből és még sok minden másból származik.

Mikroműanyígokat találtak az óceán legmélyebb részén lévő halakban az halakban a Jeges-tenger jegében és a Pireneusokat takaró hóban Franciaország és Spanyolország között.
De az nem világos, hogyan szállítódnak, a légi úton szállítódó mikroműanyagok kutatása különösen korlátozott.

A szerzők azt írják dolgozatukban, hogy legjobb tudásuk szerint ez az első jelentés a felhővízben lévő mikroműanyagról. A mikroműanyagnak egy sok káros hatása van a szívre, tüdőre, rákot okoz, széleskörű környezeti károkat

(Forrás: https://phys.org/)