A műanyag-paradoxon: Vannak tisztítási technológiák, amik több kárt tesznek, mint jót

műanyag, hulladék
Műanyag és más hulladékok láthatók a Maldív-szigetek vizében.
Vágólapra másolva!
 Az egyre fokozódó műanyag problémát innovatív technológiákkal próbálják leküzdeni, azonban ezek a fejlesztések, amiket gyakran megoldásnak tekintenek, több kárt, mint jót tesz. Erről szól az Environmental Science & Technology magazinban frissen publikált tanulmány. -írja a phys.org.
Vágólapra másolva!

A tisztítási technológiákat szabályozni kell egy nemzetközi műanyag egyezményben biztosítandó, hogy valóban hasznosak legyenek a környezet számára. Amikor a szeméttől meg akarják tisztítani a környezetet élettől hemzsegő ökoszisztémával találkoznak. amikor a hálót végighúzzák az óceánban, hogy befogják a műanyagot, akaratlanul csapdába ejtik magukat az organizmusokat is, akiket meg akarnak védeni.. Ráadásul lehet, hogy egy technológia hatékony az egyik helyen, de nem az egy másikon.

Például az X-Press Pearl katasztrófát követően a sri lankai kormány által szolgáltatott tisztító felszerelés apró műanyag darabkákkal árasztotta el a környezetet.

Ezt a technológiát száraz felületekre tervezték, de a kis műanyag darabkák beszivárogtak a szubsztrátba, úgy, hogy a felszerelés alkalmatlan volt. A javításhoz szükséges tőke- és kapacitáshiány miatt a manuális tisztítás költséghatékonyabb volt. Fontos a költséghatékonyság értékelése, mielőtt kiválasztják a egy speciális területhet a tisztítási módszert.

Műanyag és más hulladékok láthatók a Maldív-szigetek vizében. Forrás: https://www.scientificamerican.com/article/surprising-creatures-lurk-in-the-great-pacific-garbage-patch/

A szemét koncentráció kulcsfontosságú szerepet játszik. Sok tisztító technológia az óceáni hulladékra van szabva, de a legsűrűbb felhalmozódások gyakran a partvonalakon vannak. Az tisztítási technológiák megvalósításának a költsége szintén nő minél nehezebben elérhető egy terület, a tengerfenék és a nyílt óceán tisztításának nagyon magasak a tőke költségei.

Tisztítás utáni problémák

Arról is nagyon keveset tudunk, hogy mi történik a hulladékkal a környezetből való eltávolítás után. A szemetet szortírozni kell, szállítani kell és fel kell dolgozni. Mindezek a lépések váratlan zökkenőket tartalmazhatnak. Sok esetben a legtöbb elfogott dolog organikus anyag. Ezeket el kell távolítani, és a szemetet meg kell tisztítani és frakciókba szortírozni és remélhetőleg újrafeldolgozásra kerül.

Fehér gólya fióka belegabalyodott a fészkében lévő műanyagba. Forrás: https://phys.org/news/2023-07-man-made-materials-benefits-birds.html

A szemetet nemzetközi joghatóságon át szállítani lehet, hogy nem könnyű. Lehet, hogy helyileg nincs elérhető biztonságos lerakó vagy feldolgozó intézmény, ami növeli a kockázatát, hogy a műanyag olyan helyen végzi, ahol nem kellene, például visszakerül az óceánba. Azt a műanyagot, ami az óceánban volt rossz minőségű, nehéz újrahasznosítani.