Rémisztő felfedezés: halálos mérgeket találtak a Föld légkörében

Föld körüli pályán keringő űrszemét illusztrációja
Vágólapra másolva!
Egy kutató repülőgép 20 olyan elemet azonosított a légkörben, amely űripari tevékenységből származik. Ezek jelenléte akár a klímát is drasztikusan átalakíthatja.
Vágólapra másolva!

A szakértők szerint a fémszennyezést a légkörbe belépő és ott elégő űrszemét okozza. Ez a fajta környezetszennyezés az elkövetkező években valószínűleg erősödni fog, és jelentősen megváltoztathatja a sztratoszférát, a hosszú távú következmények jelenleg ismeretlenek – figyelmeztet egy új tanulmány, amely a PNAS folyóiratban jelent meg.

A vizsgálat a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) SABRE küldetésének része, amelynek célja a légköri aeroszol részecskék elemzése.

A kutatás során a 12-50 kilométer magasan található légköri anyagokat egy robotrepülő gyűjtötte be az orrára szerelt gyűjtőeszköz segítségével. Eredetileg meteoritokból származó anyagokat kerestek, de meteorpor helyett fémes elemeket találtak nagy mennyiségben. Utóbbiak nem természetes folyamatok útján jutottak az atmoszférába, hanem mesterséges, emberi eszközökből származnak.

A két legmeglepőbb elem a nióbium és a hafnium volt. Mindkettő ritkaföldfém. Emellett nagy mennyiségben mutattak ki alumíniumot, rezet és lítiumot a légkörben.

A szakértők nem számítottak arra, hogy magasan a sztratoszférában ilyen elemekre bukkannak, és eleinte az sem volt világos, honnan származnak az észlelt anyagok. A nióbium, a hafnium, az alumínium és a réz ezen kombinációja azonban főként hőálló ötvözetekben fordul elő, ez pedig az űriparra terelte a gyanút, mondta Daniel Murphy, a NOAA kémiai kutatórészlegének munkatársa.

A mostani felfedezés az első alkalom, hogy bizonyítottan űrszemétből származó anyagokat találnak a sztratoszférában,

írták a szakértők a kiadott közleményben.

Föld körüli pályán keringő űrszemét illusztrációja Forrás: Science Photo Library via AFP/MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Mark Garlick/Science Photo Libra

A tanulmány összesen 20 olyan fémes elemet azonosított, amelyek normál esetben nincsenek jelen a Föld légkörében. Közéjük tartozott többek között az ezüst, a vas, az ólom, a magnézium, a titán, a berillium, a króm, a nikkel és a cink.

A kutatócsoport szerint a szennyezések fő forrásai azok a hordozórakéták, amelyek nem sokkal a kilövések után visszahullanak a földre.

Mivel egyre több kereskedelmi műholdat bocsátanak fel az űrbe, a légköri fémszennyezés várhatóan növekedni fog a közeljövőben. Jelenleg közel 9000 műhold kering a Föld körül, és ezek mindegyike előbb vagy utóbb vissza fog zuhanni bolygónkra. Pillanatnyilag a légköri aeroszolok 10 százaléka származik űreszközökből,

ez az arány azonban várhatóan 50 százalékra fog nőni.

Egyelőre nem tudni, a légköri fémszennyezés milyen hatással lesz a földi klímára, különös tekintettel annak változására.