Megtalálták a világ legfurcsább állatát, de tragédia lett a vége

A megmentett hibrid
Vágólapra másolva!
Először kóbor kutyának hitték, aztán kiderült, hogy valójában egy igazi csodalényre akadtak Brazíliában: egy genetikai tanulmány szerint a nőstény állat egy pamparóka és egy házikutya keveréke. A különös teremtés a dogxim nevet kapta.
Vágólapra másolva!

Az állat megjelenése és viselkedése kezdettől fogva zavarba ejtette a tudósokat; nem olyan volt, mint bármely másik kutyafajta, amelyet korábban láttak. Bár úgy ugatott, mint egy kutya, és szemei, valamint sötét bundája is úgy néztek ki, mint egy kutyáé, hegyes fülei és hosszú orra teljesen elütött attól, amit a közönséges ebeknél megszokhattunk. Ráadásul kutyaeledelt sem volt hajlandó enni, patkányokat fogyasztott – írja a Science Alert tudományos portál cikke alapján a Vg.

"Nem volt olyan szelíd, mint egy kutya, de hiányzott belőle a vadon élő kutyáknál megszokott agresszivitás, ha kézbe vették, akkor barátságossá vált" – mondta a The Telegraphnak egy természetvédő, aki segített az állat gondozásában.

A különös teremtményt eredetileg 2021-ben találták meg, miután súlyosan megsérült egy közúti baleset során a Rio Grande do Sul állambeli Vacariában. Sérüléseit a vadon élő állatok védelmével és rehabilitációjával foglalkozó Grande do Sul-i Szövetségi Egyetemen látták el.

A megmentett hibrid Forrás: Flavia Ferrari

Nem hasonlított a helyi fajokra

Dél-Amerikának ezen régiójában négy kutyafaj él, de közülük egyik sem egyezett a megtalált állattal, mind megjelenésük, mind genetikájuk különbözött tőle.

A helyi bozótos kutyáknak (Speothos venaticus) barna szőrzetük, kicsi kerek fülei és rövid lábai vannak. Vele szemben a sörényes farkas (Chrysocyon brachyurus) meglehetősen magas, hosszú lábakkal és fülekkel, vörösesbarna szőrzettel rendelkezik. A kis állat leginkább a rákevő rókára (Cerdocyon thous) és a pamparókára (Lycalopex gymnocercus) hasonlított, utóbbiak bundája azonban világosabb színű.

Mivel a megmentett állat egyetlen másik fajra sem emlékeztetett, rögtön felmerült a lehetőség, hogy esetleg kereszteződésről van szó.

A genetikai vizsgálatok kiderítették, hogy a fura szerzet egy pamparóka és egy házikutya hibridje.

A tudósok szerint rendkívül ritka, hogy két eltérő nemzetségbe tartozó állatfaj életképes utódot hozzon létre.

Bár ezek a fajok evolúciós értelemben 6,7 millió évvel ezelőtt eltérő fejlődési útra léptek, és így két különböző nemzetséghez tartoznak, mégis képesek életképes hibridet létrehozni" – írták a kutatók, akik a felfedezést az Animals c. tudományos szakfolyóiratban ismertették.

Bal oldalt a róka-kutya hibrid, jobb oldalt egy tiszta vérű pamparóka Forrás: Thales Renato Ochotorena de Freitas and Bruna Elenara Szynwelski

Valódi genetikai kuriózum

A megmentett állatról kiderült, hogy összesen 76 kromoszómával rendelkezik, és ezek a kromoszómák külsőleg hasonlítottak a pamparókáéhoz és a házikutyáéhoz. Mivel a pamparókáknak 37 pár kromoszómájuk van, amelyek átrendeződhetnek a kutya genomjával, így 38 pár marad. Bár ez még nem azonos a kutyák 39 kromoszómapárjával, a genetikai hasonlóságok így is lehetővé tehetik a DNS olyan ritka kombinációit, amelyek valóban működnek.

A megmentett kutyafélének két X-kromoszómája is van, két különböző morfológiával, ami arra utal, hogy két különböző fajból származnak. A mitokondriális DNS vizsgálata alapján azt is sikerült kideríteni, hogy az anyaállat volt a pamparóka, az apaállat pedig a kutya.

- mondta az egyik kutató, Bruna Szynwelski. A szakértő szerint már korábban is láttak olyan példányokat, amelyek szintén hibridek lehettek, ezeket azonban nem sikerült befogni és tanulmányozni.

Sajnos a történet szomorú véget ért; bár a róka-kutya hibrid sérüléseiből felgyógyult, ismeretlen okok miatt végül mégis elpusztult. A halál okait a szakértők vizsgálják.