Két új, mélytengeri korallzátonyt fedeztek fel Galápagos mellett - videó

korallzátony, Cacho De Coral
A Cacho De Coral nevű, a Galápagos-szigetek partjai mellett újonnan felfedezett eredeti korallzátonyon virul az élet. Különböző korallok, rákfélék, tengeri sünök és más tengeri vadvilág él a zátonyon.
Vágólapra másolva!
Ezek az emberek által eddig érintetlen, viruló ökoszisztémák 420 méter mélységig élnek. - írja a Science News magazin honlapján.
Vágólapra másolva!

Négy évtizeddel ezelőtt egy El Nino esemény okozta meleg vizek elpusztították majdnem az összes korallt Galápagos körül. A legtöbb korallzátony sosem gyógyult meg. De az utóbbi hónapokban kutatók óriási viruló korall vidéket fedeztek fel a mélyebb vizekben az egyenlítői szigetek körül.

Áprilisban a tudósok dokumentálták az első, a régióban talált eredeti, mély korallzátonyt, a neve Cacho De Coral, mely egy víz alatti vulkán hegygerincének a tetején helyezkedik el és körülbelül 250 méter. Október 26-án egy második csapat bejelentette egy még nagyobb zátony felfedezését, mely több mint 800 méter hosszú, olyan hosszú, mint 8 focipálya.

A Cacho De Coral nevű, a Galápagos-szigetek partjai mellett újonnan felfedezett eredeti korallzátonyon virul az élet. Különböző korallok, rákfélék, tengeri sünök és más tengeri vadvilág él a zátonyon. Forrás: https://www.sciencenews.org/article/two-new-deep-sea-coral-reefs-galapagos

A korallzátonyok az egész Földön veszélyben vannak a klímaváltozás miatt.

Ez a Galápagos Islands Marine Reserve (Galápagos-szigeteki Tengeri Természetvédelmi Terület) területen újonnan felfedezett korallzátonyt eddig emberi hatás nem érte és melegedő vizek közvetlen hatása sem.

A legújabb zátonyt Stuart Banks oceanográfus és kollégái fedezték fel egy 30 napos expedícióra indultak, hogy a SuBastian nevű távvezérlésű robottal vizsgálják az óceán részeit. Miközben a Galápagos Islands Marine Reserve területen voltak, ami tartalmazott egy látogatást Cacho De Coralba, a csapat észrevette a második zátonyt.

Törékeny csillagok és rákok az állatok között, melyek az Galapagos szigetek nyugati részén, a Fernandia-szigeten újonnan felfedezett zátonyban és zátony körül élnek. Forrás: https://www.sciencenews.org/article/two-new-deep-sea-coral-reefs-galapagos

Az újonnan azonosított zátonyok a hideg vizekben, a felszín alatt 420 méterig vannak.

Ez az elhelyezkedés valószínűleg segített, hogy érintetlenül maradjanak.

Nem úgy, mint azok a korallok, melyek meleg, sekély vizekben virágzanak, ahol a rengeteg napfény üzemanyaggal látja el a szimbiotikus algákat, a mélytengeri korallok az óceán sötétebb részeiben élnek , ami nem melegszik fel olyan gyorsan a klímaváltozás alatt.

Ritka ilyen sok élő korallt találni egy helyen, és a tudósoknak gyakran közel kell menniük, hogy mindent rejtett dolgot meglássanak a sziklás zátonyokban.

(Forrás: Science News: https://www.sciencenews.org/)