Fordulat jöhet a rák gyógyításában!

WEISSMAN, Drew; KARIKÓ Katalin Philadelphia, 2023. október 2.
A Penn Medicine által közreadott, a philadelphiai Pennsylvaniai Egyetemen készített kép Karikó Katalin biokémikusról, aki Drew Weissman amerikai mikrobiológussal megosztva elnyerte az orvosi-él
Philadelphia, 2023. október 2. A Penn Medicine által közreadott, a philadelphiai Pennsylvaniai Egyetemen készített kép Karikó Katalin biokémikusról, aki Drew Weissman amerikai mikrobiológussal megosztva elnyerte az orvosi-élettani Nobel-díjat 2023. október 2-án. A két tudós az mRNS-alapú oltóanyagok kifejlesztését megalapozó felfedezéseivel érdemelte ki az elismerést. MTI/AP/Penn Medicine/Peggy Peterson
Vágólapra másolva!
Orvosi-élettani Nobel-díjat ért az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezés. A magyarság szívét különösen az a tény dobogtatta meg, hogy a felfedezéshez köthető egyik díjazott szakember Karikó Katalin biokémikus. Kollégájával, az amerikai Drew Weissmannal több olyan akadályt is elhárítottak, amelyek az mRNS-technológia orvosi alkalmazásának útjában álltak. De mi is valójában az mRNS, miért rejlenek benne hatalmas lehetőségek, és miért nem tudták a két díjazott tudós kutatómunkája és kitartása nélkül alkalmazni az életmentő molekulát?
Vágólapra másolva!

Ahogyan arról az Origo is beszámolt, Karikó Katalin magyar biokémikus és Drew Weissman amerikai mikrobiológus kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért.

A Nobel Bizottság közleménye szerint az orvosi-élettani Nobel-díj két idei díjazottjának felfedezései döntő fontosságúak voltak a COVID-19 koronavírus elleni hatékony mRNS-vakcinák kifejlesztésében a 2020 elején kezdődött világjárvány idején. Úttörő felfedezéseikkel, amelyek alapvetően megváltoztatták az mRNS és az immunrendszer kölcsönhatásának megértését, a díjazottak hozzájárultak ahhoz, hogy korunk egyik legnagyobb egészségügyi válsága idején példátlan ütemű vakcinafejlesztés valósuljon meg.

A két Nobel-díjas kutató: Karikó Katalin magyar biokémikus és Drew Weissman amerikai mikrobiológus Forrás: AFP/Juan Pablo Rico

Az eddigi védőoltások

A védőoltások lényege, hogy egy adott kórokozóval szemben immunválasz kialakítására késztetik a szervezetet. Ezáltal egy későbbi fertőzés esetén a testünk hatékonyabban gyűri le a betegséget, és nem kell súlyosabb komplikációktól tartani.

Az elölt vagy legyengített vírusokon alapuló vakcinák már régóta rendelkezésre állnak, közéjük tartoznak példának okáért a kanyaró és sárgaláz elleni védőoltások. Utóbbi vakcina fejlesztője, Max Theiler 1951-ben kapta meg felfedezéséért az orvosi-élettani Nobel-díjat.

Az elmúlt évtizedekben a molekuláris biológia hatalmas fejlődésen ment keresztül, ez pedig magával hozta az újfajta vakcinák kifejlesztésének lehetőségét is. Már nem kell teljes vírusokat tartalmazó védőoltásokat fejleszteni, elég a kórokozók egy-egy komponensét kiemelni, és azok ellen védelmet kialakítani. E komponensek közé tartoznak többek között a vírusok felszínén található fehérjék. Ezeknek a fehérjéknek az előállításával és szervezetbe juttatásával az immunrendszert antitestek termelésére serkentik, amelyek elsődleges célja a testbe hatoló vírusok likvidálása. Hasonló elven működik a hepatitis B vírus és a humán papillomavírus elleni vakcina.

Egyes esetekben a vírusfehérjét kódoló gének áthelyezhetők ártalmatlan hordozóvírusba, amit vektornak hívunk. Az ilyen fajta védőoltások az ún. vektorvakcinák, közéjük tartozik többek között az Ebola-vírus elleni oltóanyag is. Amikor a vektorvakcinákat befecskendezik a testbe, a kiválasztott vírusfehérje elkezd a sejtjeinkben termelődni, ez pedig aktiválni fogja az immunválaszt az adott vírussal szemben.

Max Theiler, a sárgaláz elleni vakcina kifejlesztője. Felfedezéséért 1951-ben orvosi-élettani Nobel-díjat kapott Forrás: INTERCONTINENTALE / AFP

A teljes vírus-, fehérje- és vektoralapú vakcinák létrehozásához sejtkultúrák nagyüzemi előállítása szükséges,

ez viszont erőforrás-igényes, hosszadalmas folyamat, ráadásul rendkívül drága.

Ezért a kutatók már régóta próbálkoznak sejtkultúrától független vakcinatechnológiák kifejlesztésével, de ez mostanáig óriási kihívásnak bizonyult.

Mi is valójában az új vakcina alapja, az mRNS?

A sejtek örökítőanyagát a sejtmagban található DNS (dezoxiribonukleinsav) molekulák hordozzák. A DNS-molekulák értelmes szakaszai a gének, amelyek a sejtek összes fehérjéjét kódolják. Hogy milyen fehérje készül el, az a DNS-t felépítő úgynevezett szerves bázisok sorrendjén (szekvenciáján) múlik. A dolog azonban nem ilyen egyszerű, a gének közvetlenül nem fordítódhatnak át fehérjére, ehhez szükség van egy köztes molekulára, amit RNS-nek (ribonukleinsavnak) hívunk.

A DNS-en tárolt információk tehát előbb RNS-be íródnak, a folyamatot transzkripciónak (átírásnak) nevezzük. Az adott génről átírt RNS mindig egy konkrét fehérje képződéséért felelős. A sejtmagból kijutó, az adott fehérje tervrajzát hordozó RNS egy sejtszervecskéhez, a riboszómához kerül, ahol megtörténik a fehérje legyártása, vagyis a transzláció.

mRNS-molekula illusztrációja Forrás: Science Photo Library via AFP/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Kateryna Kon/Science Photo Libra

Ezt az információt szállító, és minden élő sejtben megtalálható RNS-típust hívjuk hírvivő vagy messenger RNS-nek (rövidítve mRNS).

Tudták, hogy az mRNS technológia előtt nagy jövő áll, de voltak megoldatlan problémák

Az 1980-as években hatékony módszereket vezettek be az mRNS sejtkultúra nélküli előállítására, ez volt az ún. in vitro (magyarul élő szervezeten kívüli) transzkripció. Ez a döntő lépés számos területen felgyorsította a molekuláris biológiai alkalmazások fejlődését.

Ennek nyomán az mRNS-technológia vakcinázási és terápiás célokra való felhasználásának ötlete is szárnyra kapott, de akadtak problémák, amiket mindenképpen orvosolni kellett. Az in vitro átírt mRNS ugyanis instabil volt, hamar lebomlott a szervezetben, ezért a molekulát beburkoló, azt védő lipidrendszer kifejlesztésére volt szükség. De nem ez volt az egyetlen gond.

Az in vitro módon, szintetikusan előállított mRNS gyulladásos reakciókat váltott ki a testben, ezért sokan ódzkodtak attól, hogy a technológiával behatóbban foglalkozzanak.

Az akadályok azonban nem tántorították el Karikó Katalint, aki elhivatottan dolgozott az mRNS terápiás felhasználásának biztonságos és hatékony módján. Az 1990-es évek elején, amikor a Pennsylvaniai Egyetem adjunktusaként dolgozott, hű maradt az mRNS terápiás célú felhasználásának megvalósításáról szóló elképzeléséhez, annak ellenére, hogy nehézségekbe ütközött, amikor meg kellett győznie a kutatás finanszírozóit projektje jelentőségéről. Karikó Katalin egyik kollégája, Drew Weissman immunológus volt, aki a dendritikus sejtek kutatásával foglalkozott. A dendritikus sejtek az emlősök immunrendszeréhez tartoznak, fő feladatuk az antigénprezentáció, vagyis feldolgozzák a kórokozók antigénjeit és prezentálják azokat a felszínükön az immunsejtek számára, hogy azt testidegenként ismerje fel.

A Nobel Bizottság döntésének bejelentése. Háttérben a két kutató portréja Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Hamarosan gyümölcsöző együttműködés bontakozott ki a két kutató között, amelynek középpontjában az állt, hogy a különböző RNS-típusok hogyan lépnek kölcsönhatásba az immunrendszerrel.

A díjat érő nagy áttörés: biztonságosan alkalmazhatóvá válik az mRNS-technológia

Karikó és Weissman megfigyelték, hogy a dendritikus sejtek az in vitro átírt mRNS-t idegen anyagként ismerik fel, ami aktivációjukhoz és gyulladásos jelzőmolekulák felszabadulásához vezet.

A két Nobel-díjas kutatót az foglalkoztatta, hogy az in vitro átírt mRNS-t az immunrendszer miért kezeli idegen betolakodóként, míg az emlőssejtekből származó mRNS nem vált ki hasonló reakciót. Karikó és Weissman rájöttek, hogy az eltérő típusú mRNS-ek néhány kritikus tulajdonságban különböznek egymástól.

Az RNS négy szerves bázist tartalmaz, ezek az adenin (A), citozin (C), guanin (G) és uracil (U) lehetnek (a DNS-ben az uracil helyett timin található). Karikó és Weissman tudta, hogy az emlőssejtekből származó RNS-ben a bázisok gyakran kémiailag módosulnak, míg az in vitro módon létrehozott szintetikus mRNS-ben ugyanez nem történik meg.

Karikó és Weissman arra voltak kíváncsiak, hogy a szintetikus RNS-ben lévő módosított bázisok hiánya magyarázhatja-e a nem kívánt gyulladásos folyamatokat. Ennek vizsgálatára olyan mesterséges mRNS-változatokat állítottak elő, amelyek bázisai egyedi kémiai módosításokkal rendelkeztek. Ezeket az mRNS-eket aztán bemutatták a dendritikus sejteknek.

Az eredmények látványosak voltak: a gyulladásos reakció csaknem teljesen megszűnt, ha a szintetikus mRNS-ben bázismódosítások szerepeltek.

Ez paradigmaváltást jelentett annak megértésében, hogy a sejtek hogyan ismerik fel az mRNS különböző formáit és hogyan reagálnak rájuk. Karikó és Weissman azonnal megértették, hogy felfedezésüknek mélyreható jelentősége van az mRNS terápiás célú felhasználása szempontjából. Ezeket a korszakalkotó eredményeket 2005-ben publikálták, tizenöt évvel a COVID-19 világjárvány kirobbanása előtt.

Karikó és Weissman 2008-ban és 2010-ben publikált további tanulmányaikban kimutatták, hogy a bázismódosításokkal előállított mRNS szállítása jelentősen megnövelte a fehérjetermelést a nem módosított mRNS-hez képest. A hatás egy fehérjetermelést szabályozó enzim csökkent aktiválódásával van összefüggésben. Azzal a felfedezésükkel, hogy a bázismódosítások egyszerre csökkentették a gyulladásos reakciókat és növelték a fehérjetermelést, Karikó és Weissman elhárította a kritikus akadályokat az mRNS klinikai alkalmazása elől.

Az mRNS vakcinák megszületése

A publikációk megjelenését követően alaposan fellendült az mRNS-technológia iránti érdeklődés. 2010-től már több vállalat is dolgozni kezdett mRNS-vakcinák fejlesztésén. Az első két célpont a Zika, illetve a MERS-CoV vírus volt, utóbbi közeli rokonságban áll a SARS-CoV-2-vel, ami a COVID-19 világjárványt okozta. A pandémia kitörése után rekordgyorsasággal fejlesztettek ki két, a SARS-CoV-2 felszíni tüskefehérjéit kódoló bázismódosított mRNS-vakcinát. Ezek védőhatása a vizsgálatok alapján 95 százalékos volt, és szinte mindkettőt azonnal jóváhagyták 2020 decemberében.

A szintetikus mRNS-technológia alapján a Pfizer-Biontech készített először vakcinát Forrás: AFP

Az mRNS-vakcinák kifejlesztésének lenyűgöző rugalmassága és gyorsasága nem csak a fertőző betegségek elleni küzdelmet teheti eredményesebbé, de új, forradalmi rákellenes terápiák előtt is utat nyithat.

Napjainkra 13 milliárd dózisnyi mRNS-alapú vakcinát adtak be, és ezzel milliók életét sikerült megmenteni korunk egyik legnagyobb egészségügyi krízise idején, ezért is tartotta a Nobel Bizottság Karikó Katalin és Drew Weismann munkásságát díjra érdemesnek.