Hátborzongató rémséget sodort partra a víz - videó

Vágólapra másolva!
Rettenetes külsejű mélytengeri állatot, egy futballhalat vetett partra a víz a kaliforniai Crystal Cove State Park területén. Az elmúlt időszakban több futballhal tetemet is találtak a szakértők, egyelőre nem tudni, miért pusztulnak meglepően nagy számban ezek a ritkán látott tengeri élőlények - írja az IFLScience.
Vágólapra másolva!

A horgászhalfélék családjába tartozó futballhalak (Himantolophus sagamius) a Csendes-óceánban, 600-1000 méteres mélységben élnek.

Az eddig megtalált példányok mind nőstények voltak, ezek a példányok akár 61 centisre is megnőhetnek, körülbelül tízszer nagyobbak, mint a hímek,

amelyek a nőstényekhez tapadva egyfajta szexuális parazitaként élik le az életüket. A hímek teljesen összeolvadnak a párjukkal, miközben a nemi szervük kivételével az összes többi belső szervüket elveszítik.

Nagyon ritka, hogy egy ép példányt találjanak, ennek ellenére ugyanennek a fajnak egy egyedét találta meg 2021 májusában egy gyanútlan fürdőző is. Ezt a példányt jelenleg is a Los Angeles-i Természettudományi Múzeumban őrzik. A most talált leletet kutatási célokra használják majd fel, hogy még többet megtudjunk róluk.

Akárcsak a többi horgászhal, a futballhal is biolumineszcens fénnyel csalogatja magához zsákmányát. A horgászhalak éles fogai nem a zsákmány felaprításra, hanem más kisebb halak, lábasfejűek és rákfélék csapdába ejtésre szolgálnak. A horgászhalak mind a három nagy óceáni medencében előfordulnak a szürkületi és a fénynélküli zónában.